Pomidory faszerowane grzybami
14 czerwca 2014
Pomidory faszerowane grzybami

 

Szukając lekkiego dania na ciepłe dni, inspirację znaleźliśmy w klasycznym dziele Ali-Baba (Henryka Babińskiego) - Gastronomie pratique. Etudes culinaires, suivies du traitement de l'obésité des gourmands.

 

Pomidor, znany jako jabłko miłości, smakowity i pełen poezji owoc-warzywo, w kuchni używany jako dodatek, zasługuje na większą uwagę miłośników gotowania. Delikatny i przyjemny w obróbce, zasługuje na względy i - biedactwo! - musi cierpieć, gdy w barbarzyński sposób nadziewa się go siekanym mięsem wołowym z bulionu albo mięsem kiełbasianym. Wart jest znacznie więcej.

 

Aby zachować jego aromat i nie profanować delikatnego smaku, łączyć go należy jedynie z wykwintnymi farszami i dobrym towarzystwem. Jednym z najlepszych, w mojej ocenie, jest prosty farsz z grillowanych grzybów, a oto jak go przygotować.

 

 

Na sześć dorodnych pomidorów weźcie:

 

500 g pieczarek

180 g masła

150 g gęstego sosu pomidorowego

10 g białej soli

1 g świeżo zmielonego pieprzu

1 surowe żółtko

sok z połowy cytryny

bułka tarta do posypania

 

Zacznijcie od sparzenia pomidorów. Następnie obierzcie je ze skórki i usuńcie miąższ. Obierzcie ze skórek pieczarki, pokrójcie je na małe kawałki i skropcie sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przysmażcie w rondelku na 120 g masła. Pozwólcie, by oddały zawartą w sobie wodę i trzymajcie na ogniu, aż płyn wyparuje. Gdy tylko poczujecie uwalnianie się charakterystycznego dla grzybów aromatu, zaprzestańcie przysmażania. Zestawcie rondel z ognia, dodajcie sos pomidorowy, żółtko, przyprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie całość.

 

Napełnijcie farszem pomidory, a wierzch posypcie tartą bułką. Na każdym z pomidorów połóżcie kawałeczek masła, po 10 g na pomidor, a potem przypieczcie w piekarniku.

 

Pomidory w ten sposób przyrządzone są wyborne w smaku, lekkie i aromatyczne. Smakoszom dostarczą wielkiej przyjemności.

 

Porada: Przepis nie wskazuje czasu ani temperatury zapiekania pomidorów. My sugerujemy zapiekanie przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Farsz z pieczarek wzbogaciliśmy ponadto 2 drobno posiekanymi ząbkami czosnku i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

 

vivelacuisinepl_pomidory_ali_baby_2_600px_883

 

Przepis pochodzi z książki Gastronomie pratique. Etudes culinaires, suivies du traitement de l'obésité des gourmands wydanej przez Henryka Babińskiego pod pseudonimem Ali-Bab.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM