Ciasto orzechowe z Grenoble
01 lipca 2014
Ciasto orzechowe

Proste domowe ciasto orzechowe.

 

Najlepsze we Francji orzechy włoskie rosną w Périgord i Isère w regionie Rodan i Alpy. Zbiory tych ostatnich - tzw. noix de Grenoble - pokrywają prawie połowę zapotrzebowania we Francji, która po Włoszech jest pierwszym producentem orzechów w Europie. Orzechy z Grenoble objęto oznaczeniem AOC już w 1938 roku. Było to jedno z pierwszych nadań tej apelacji w ogóle i jedno z pierwszych dla owoców. Od 1996 ta odmiana jest chroniona również AOP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

250 g drobno zmielonych orzechów

125 g masła

300 g cukru pudru

4 jaja

2 łyżki stołowe rumu

100 g mąki

 

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielone orzechy, rum i ubite na sztywno białka. Masę przekładamy do tortownicy nasmarowanej masłem i pieczemy najpierw w mocno, a następnie średnio nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

 

vivelacuisinepl_ciasto_orzechowe_600px_883

 

Uwaga. Orzechy, którymi ozdobione jest ciasto, to pekany, a nie orzechy z Grenoble. Zamówione z Francji orzechy z Grenoble przyjechały pokruszone i nie nadawały się do dekoracji.

 

Przepis pochodzi ze strony Isère Tourisme.

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM