Proste domowe ciasto orzechowe.
Najlepsze we Francji orzechy włoskie rosną w Périgord i Isère w regionie Rodan i Alpy. Zbiory tych ostatnich - tzw. noix de Grenoble - pokrywają prawie połowę zapotrzebowania we Francji, która po Włoszech jest pierwszym producentem orzechów w Europie. Orzechy z Grenoble objęto oznaczeniem AOC już w 1938 roku. Było to jedno z pierwszych nadań tej apelacji w ogóle i jedno z pierwszych dla owoców. Od 1996 ta odmiana jest chroniona również AOP.
Składniki:
250 g drobno zmielonych orzechów
125 g masła
300 g cukru pudru
4 jaja
2 łyżki stołowe rumu
100 g mąki
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielone orzechy, mąkę, rum i ubite na sztywno białka. Masę przekładamy do tortownicy nasmarowanej masłem i pieczemy najpierw w mocno, a następnie średnio nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
Uwaga. Orzechy, którymi ozdobione jest ciasto, to pekany, a nie orzechy z Grenoble. Zamówione z Francji orzechy z Grenoble przyjechały pokruszone i nie nadawały się do dekoracji.
Przepis pochodzi ze strony Isère Tourisme.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013