Ta północna prowincja jest jak Normandia krajem bez wina, krainą cegły i piwa. - powiedział kiedyś Curnonsky o Nord-Pas-de-Calais.
Nord-Pas-de-Calais to najdalej wysunięty na północ region Francji. Z uwagi na sąsiedztwo i historyczne związki z Anglią, Holandią, Belgią i Niemcami gastronomia tego stosunkowo niewielkiego regionu kształtowała się w dużej mierze pod ich wpływem. Niezwykle popularne moules-frites, małże podawane z frytkami, pojawiły się tutaj za pośrednictwem Flamandów. Jednym ze sposobów przyrządzania omułków jest ugotowanie ich w sosie piwnym. Bo piwo, tak popularne w Anglii, Holandii, Belgii i Niemczech, cieszy się też dużą popularnością w Nord-Pas-de-Calais, które jest jednym z największych regionów piwowarskich we Francji, z tradycjami sięgającymi XV wieku. Wykorzystuje się je szeroko w tutejszej kuchni, by wspomnieć choćby słynną zupę na piwie. W sosie piwnym przyrządza się też mięso, ryby i owoce morza. Tych ostatnich w regionie nie brakuje. Wszak Boulogne-sur-Mer to pierwszy port rybacki we Francji.
Składniki:
2 kg de omułków
50 g masła
1 cebula
5 łyżek natki pietruszki
ząbek czosnku
liść laurowy
300 ml jasnego piwa
sól
Omułki oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimyna średnim ogniu na maśle. Dodajemy ząbek czosnku i liść laurowy. Wlewamy piwo - gdy się zagotuje do garnka wsypujemy małże. Przykrywamy, a po upływie 2 minut dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy całość. Zostawiamy na ogniu jeszcze na 2 minuty. Wykładamy małże na talerze i podajemy.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013