Poireaux vinaigrette, céleri rémoulade
26 sierpnia 2014
Poireaux vinaigrette,

Na przystawkę.

 

Poireaux vinaigrette i céleri rémoulade, czyli pory w winegrecie i sałatka selerowa to dwie klasyczne francuskie przystawki. Obie z Paryża. Obie bardzo proste i skromne, co nie znaczy, że mało wyszukane. Wręcz przeciwnie. Prostota tych małych dań jest bardzo wdzięcznym doznaniem smakowym. Najważniejsze to dobrej jakości warzywa.

 

 

Pory w winegrecie

 

6 porów

na sos winegret:

4 łyżki stołowe oliwy

łyżeczka musztardy diżońskiej

2 łyżki stołowe białego octu winnego

drobno posiekana szalotka

sól, pieprz

 

Odcinamy ciemnozielone części porów, wykorzystujemy tylko jasne i zwarte. Myjemy je dokładnie, a następnie gotujemy w wodzie lub bulionie przez około 20 minut. Po ugotowaniu odstawiamy do odsączenia i ostygnięcia. Przygotowujemy winegret: mieszamy dokładnie musztardę i ocet i powoli dolewamy oliwę. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dodajemy posiekaną szalotkę. Gotowym sosem polewamy pory.

 

vivelacuisinepl_por_w_winegrecie_600px_883

 

 

 

 

Sałatka selerowa

 

1 duży seler o wadze ok. 450 g

sok z połowy cytryny

4 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy diżońskiej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

 

Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i trzemy na wiórki. Następnie przez pół minuty blanszujemy w wodzie zagotowanej z sokiem z cytryny i dokładnie odsączamy. Po odcedzeniu osuszamy na papierowym ręczniku. Przekładamy do miski i łączymy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

 

Uwaga: jeżeli zetrzemy seler na bardzo drobne wiórki, blanszowanie nie jest konieczne, ale warto namoczyć je w wodzie z sokiem cytrynowym, aby zabezpieczyć je przed ściemnieniem.

 

vivelacuisinepl_remulada_selerowa_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM