Letnie smaki w słoikach na zimę.
To jeden z nostalgicznych przepisów, przywołujących smaki dzieciństwa i wspomnienie babcinej kuchni. Prosta domowa receptura, która pozwala nam cieszyć się smakami lata późną jesienią i zimą. We Francji bardzo często przygotowuje się konfiturę z zielonych pomidorów, takich z końca sezonu, dla których słonce nie było już takie łaskawe i które nie zdążyły się zaczerwienić. Smaży się je w cukrze z dodatkiem aromatycznych przypraw: goździków, laski cynamonu, kminu, pieprzu, anyżu czy imbiru - i wykorzystuje jako akompaniament do pieczonych mięs czy tartinek. Podobną konfiturę można przygotować z dojrzałych czerwonych pomidorów. Będzie doskonałym dodatkiem do świeżego koziego sera.
Składniki:
kg cukru żelującego*
1,5 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
laska wanilii
gwiazdka anyżu lub 2-3 goździki lub laska cynamonu
Laskę wanilii rozkrawamy na pół i nożem wybieramy nasionka. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek i kroimy na kawałki bądź rozgniatamy widelcem. Jeśli są soczyste, odlewamy lub delikatnie odciskamy nadmiar soku. Przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, dodajemy połówki laski wanilli i nasiona wanilli oraz gwiazdkę anyżu (lub goździki albo laskę cynamonu). Mieszamy całość. Garnek nakrywamy i odstawiamy na dwanaście godzin. Pomidory mają się macerować w temperaturze pokojowej. Po dwunastu godzinach garnek z pomidorami stawiamy na dość mocny ogień, doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając i od tego momentu trzymamy na ogniu jeszcze przez ok. 10-15 minut. Przekładamy do słoików. Po zamknięciu słoik stawiamy nakrętką do dołu.
* Sugestia: zamiast cukru żelującego możemy użyć zwykłego cukru kryształu ale wówczas pomidory musimy smażyć na delikatnym ogniu przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna naczynia i nie przypaliły się.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013