Region: Normandia
Typ: deser
Gdy zamkniemy oczy i pomyślimy: Normandia, pierwszym obrazem, jaki podsunie nam wyobraźnia, będzie jabłko.
Ten północny region Francji to jeden wielki sad. Drzewostan obejmuje kilka milionów jabłoni, a dawniej był jeszcze bardziej liczebny. W ślad za uprawą idzie produkcja wyrobów opartych na jabłkach – z calvadosem i cydrem na pierwszych miejscach – oraz ich konsumpcja. Już w XVI wiecznych źródłach możemy znaleźć wzmianki, że Normandczycy spożywają wielkie ilości jabłek i gruszek, surowych lub pieczonych, i robią z nich napitki. Tarta z jabłkami jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań normandzkiej gastronomii. Przepisów jest wiele, a jeszcze więcej pretendentów do miana wytwórcy najlepszej tarty. Co miasteczko, to najlepsza w Normandii tarta.
Dziś prezentujemy przepis najbardziej tradycyjny. Jest bardzo prawdopodobne, że po zapoznaniu się z nim, zdziwicie się, tak jak pan Jourdain u Moliera. On zdziwił się, że od czterdziestu lat mówi prozą, nic o tym nie wiedząc. Wy, być może, zdziwcie się, że nieraz taką tartę przygotowywaliście, ani razu nie nazwawszy jej normandzką :-).
Zaczynamy zatem od przepisu najprostszego, ale obiecujemy, że do tarty jabłkowej w innych wersjach jeszcze wrócimy.
Składniki
Ciasto:
20 dkg maki
10 dkg masła + odrobina masła do posmarowania formy
szczypta soli
100 ml wody
lub jeśli wyjątkowo nie macie czasu na przygotowanie ciasta, możecie posłużyć się gotowym kruchym ciastem
Nadzienie:
1 kg renet, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na cienkie plasterki
5 dkg masła
2 łyżki cukru pudru
Z mąki, masła i soli zagniatamy szybko ciasto, podlewając je po trochu wodą. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Dno i brzegi formy do tarty wykładamy ciastem, po czym nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem. Posypujemy łyżką cukru, rozdrobnionym masłem (2,5 dkg) i koncentrycznie układamy na nim plasterki jabłek. Na koniec posypujemy jabłka łyżką cukru pudru i resztą masła. Pieczemy około 35 minut w nagrzanym do 210°C piekarniku.
Propozycja. Przepis możemy lekko zmodyfikować, dodając dżem morelowy. W tym celu podgrzewamy dżem, aż uzyska płynną konsystencję. Tuż po wyjęciu tarty z piekarnika równomiernie rozprowadzamy go po powierzchni jabłek.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013