Tradycyjna tarta normandzka
14 marca 2013
Tradycyjna tarta

Region: Normandia

Typ: deser

 

Gdy zamkniemy oczy i pomyślimy: Normandia, pierwszym obrazem, jaki podsunie nam wyobraźnia, będzie jabłko.

 

Ten północny region Francji to jeden wielki sad. Drzewostan obejmuje kilka milionów jabłoni, a dawniej był jeszcze bardziej liczebny. W ślad za uprawą idzie produkcja wyrobów opartych na jabłkach – z calvadosem i cydrem na pierwszych miejscach – oraz ich konsumpcja. Już w XVI wiecznych źródłach możemy znaleźć wzmianki, że Normandczycy spożywają wielkie ilości jabłek i gruszek, surowych lub pieczonych, i robią z nich napitki. Tarta z jabłkami jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań normandzkiej gastronomii. Przepisów jest wiele, a jeszcze więcej pretendentów do miana wytwórcy najlepszej tarty. Co miasteczko, to najlepsza w Normandii tarta.

 

Dziś prezentujemy przepis najbardziej tradycyjny. Jest bardzo prawdopodobne, że po zapoznaniu się z nim, zdziwicie się, tak jak pan Jourdain u Moliera. On zdziwił się, że od czterdziestu lat mówi prozą, nic o tym nie wiedząc. Wy, być może, zdziwcie się, że nieraz taką tartę przygotowywaliście, ani razu nie nazwawszy jej normandzką :-).

 

Zaczynamy zatem od przepisu najprostszego, ale obiecujemy, że do tarty jabłkowej w innych wersjach jeszcze wrócimy.

 

Składniki

 

Ciasto:

20 dkg maki

10 dkg masła + odrobina masła do posmarowania formy

szczypta soli

100 ml wody

lub jeśli wyjątkowo nie macie czasu na przygotowanie ciasta, możecie posłużyć się gotowym kruchym ciastem

 

Nadzienie:

1 kg renet, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na cienkie plasterki

5 dkg masła

2 łyżki cukru pudru

 

 

Z mąki, masła i soli zagniatamy szybko ciasto, podlewając je po trochu wodą. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

 

Dno i brzegi formy do tarty wykładamy ciastem, po czym nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem. Posypujemy łyżką cukru, rozdrobnionym masłem (2,5 dkg) i koncentrycznie układamy na nim plasterki jabłek. Na koniec posypujemy jabłka łyżką cukru pudru i resztą masła. Pieczemy około 35 minut w nagrzanym do 210°C piekarniku.

 

Propozycja. Przepis możemy lekko zmodyfikować, dodając dżem morelowy. W tym celu podgrzewamy dżem, aż uzyska płynną konsystencję. Tuż po wyjęciu tarty z piekarnika równomiernie rozprowadzamy go po powierzchni jabłek.

 

 

vivelacuisinepl_tarta_normandzka_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM