Sałatka na jesień
24 września 2014
Sałatka na jesień

Jesienne smaki i kolory w lekkiej sałatce.

 

Jesień. Pora na orzechy, winogrona i figi. Możemy z nich przygotować smakowitą sałatkę sezonową, w niczym nie ustępującą tym, które przyrządzaliśmy latem. Nuty orzechów i miodu znakomicie połączą się ze smakiem owoców, a roquefort nada sałatce wyrazistości. Kolory i kształty użytych składników sprawiają, że ta sałatka ucieszy nie tylko nasze podniebienie ale i oko.

 

 

Składniki:

 

sałata dębowa

rukola i/lub młody szpinak

winogrona fioletowe i/lub czarne

4 figi

100 g sera roquefort

10-12 orzechów włoskich

 

 

na orzechowy sos vinaigrette:

1 łyżka octu orzechowego

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki musztardy

4 łyżki dobrej oliwy tłoczonej na zimno

sol, pieprz do smaku

 

Sałatę myjemy i starannie osuszamy. Tak samo postępujemy z winogronami i figami. Figi kroimy na ćwiartki, a winogrona na połówki. Jeśli grona są bardzo małe, nie musimy ich przekrawać na pół. Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż powstanie jednorodny lśniący winegret. Na talerzach układamy najpierw liście sałaty, a potem owoce i orzechy oraz kawałki sera roquefort. Na koniec polewamy całość winegretem.

 

vivelacuisinepl_sa322atka_z_figami_i_roquefortem_600px_883

 

Sugestia: Jeśli nie dysponujemy octem orzechowym możemy go zastąpić octem z cydru, zaś orzechowy smak możemy nadać winegretowi, mieszając 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami oleju z orzechów włoskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM