Jesienne smaki i kolory w lekkiej sałatce.
Jesień. Pora na orzechy, winogrona i figi. Możemy z nich przygotować smakowitą sałatkę sezonową, w niczym nie ustępującą tym, które przyrządzaliśmy latem. Nuty orzechów i miodu znakomicie połączą się ze smakiem owoców, a roquefort nada sałatce wyrazistości. Kolory i kształty użytych składników sprawiają, że ta sałatka ucieszy nie tylko nasze podniebienie ale i oko.
Składniki:
sałata dębowa
rukola i/lub młody szpinak
winogrona fioletowe i/lub czarne
4 figi
100 g sera roquefort
10-12 orzechów włoskich
na orzechowy sos vinaigrette:
1 łyżka octu orzechowego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki dobrej oliwy tłoczonej na zimno
sol, pieprz do smaku
Sałatę myjemy i starannie osuszamy. Tak samo postępujemy z winogronami i figami. Figi kroimy na ćwiartki, a winogrona na połówki. Jeśli grona są bardzo małe, nie musimy ich przekrawać na pół. Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż powstanie jednorodny lśniący winegret. Na talerzach układamy najpierw liście sałaty, a potem owoce i orzechy oraz kawałki sera roquefort. Na koniec polewamy całość winegretem.
Sugestia: Jeśli nie dysponujemy octem orzechowym możemy go zastąpić octem z cydru, zaś orzechowy smak możemy nadać winegretowi, mieszając 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami oleju z orzechów włoskich.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013