Tartaletki z kurkami
03 października 2014
Tartaletki z kurkami

Na grzyby! A la chasse aux champignons!

 

We francuskich lasach rosną nie tylko trufle (na sezon na nie trzeba zresztą jeszcze poczekać) czy tylko nieco tańsze, bo coraz rzadsze, smardze. Znajdziemy w nich jakieś dwadzieścia czy trzydzieści odmian grzybów jadalnych, w tym najbardziej popularne: prawdziwki i kurki. Trzeba jednak uważać: jeśli las jest terenem prywatnym, o zgodę na zbieranie grzybów należy spytać właściciela. W przeciwnym wypadku złamiemy prawo i narazimy się na zarzut kradzieży. Prostszym rozwiązaniem jest zatem zakup grzybów na targu lub w sklepie.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na ciasto:

 

175 g mąki

75 g masła

szczypta soli

2-3 łyżki wody

 

Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki przesianej z solą. Zagniatamy, a gdy uzyskamy ziarnistą konsystencję, dodajemy dwie łyżki wody. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy trzecią łyżkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je z lodówki, rozwijamy z folii i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy od środka ku zewnętrznym krawędziom, aż powstanie koło. Wykrawamy kółeczka o kilka cm większe niż średnica foremek na tartaletki. Przenosimy ciasto do foremek, dokładnie dociskając dno i brzegi. Przycinamy nadmiar ciasta na rantach foremek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i podpiekamy przez około 15 minut.

 

 

Składniki na farsz:

 

400 g kurek, oczyszczonych 

50 g masła

100 g sera camembert, pozbawionego skórki

sól, pieprz do smaku

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Kurki smażymy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno podpieczonych tartaletek wykładamy camembert i rozsmarowujemy po całości. Następnie wykładamy kurki. Tartaletki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190ºC przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

 

Sugestia: Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremowy i kwasowy smak farszu, do przysmażonych kurek możemy dodać łyżkę crème fraîche.

 

Podany przepis pozwala na uzyskanie 6 tartaletek o średnicy 8 cm.

 

vivelacuisinepl_tartaletki_z_kurkami_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM