Figi zapiekane z miodem
09 października 2014
Figi zapiekane z miodem

Z południa Francji.

 

Zaczniemy lingwistycznie. W Polsce figa może być z makiem. We Francji na pewno nie może być z rodzynkami. Jeśli powiemy o kimś, że jest ni figue, ni raisin - znaczy to, że jest chwiejny, niezdecydowany, nie do końca szczery. Faire une figue de quelqu’un to obrazić kogoś, urągać, kpić z kogoś. W naszym przepisie figa będzie z miodem i aromatyczną przyprawą, a danie zrobimy, zapiekając figi w piekarniku.

 

Zanim je przekroimy, przypomnimy jeszcze, że ojczyzną fig we Francji jest przede wszystkim Prowansja (uprawia się figowce w kilku departamentach: Var, Bouches-du-Rhône, Alpes-Maritimes i Vaucluse). Odmiana z Solliès od 2006 roku ma status AOC. Podobno figowców jest w Prowansji tyle samo co drzew oliwnych. Dawniejsze uprawy w Langewdocji-Roussillon czy Midi-Pirenejach, zapoczątkowane w średniowieczu, tracą na intensywności.

 

W kuchni figa jest wdzięcznym owocem. Świetnie sprawdza się w tartach czy compotes, jest bazą wspaniałej konfitury i doskonale komponuje się z białymi mięsami: wieprzowiną, kurczakiem, królikiem, kaczką czy cielęciną. Pasuje do serów owczych i kozich.

 

Składniki:

 

5 fig

5 łyżeczek miodu

5 szczypt mieszanki quatre épices

po kawałeczku masła na każdą z połówek fig

1 cytryna

 

Figi myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół. układamy w naczyniu do zapiekania i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie polewamy miodem i posypujemy przyprawą quatre épices. Na wierzch każdej połówki kładziemy kawałeczek masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy przez około 20-30 minut. Podajemy z łyżką crème fraîche.

 

Sugestia: Mieszanka quatre épices zawiera zmielone: czarny pieprz, goździki i cynamon oraz utartą gałkę muszkatołową. W tym przepisie alternatywnie można wykorzystać sam cynamon.

 

vivelacuisinepl_figi_z_miodem_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM