Z przepisów Rachel Khoo.
… spakowałam walizki, pożegnałam się z Londynem i po krótkiej podróży przez kanał powitałam nowe życie w Paryżu. Tak się zaczęła francuska przygoda Rachel Khoo, której następnym etapem było ukończenie kursu cukierniczego w słynnej szkole Le Cordon Bleu. Po 200 jajkach i po 20 kilogramach masła, cukru i mąki… Nie znajdziemy już Rachel Khoo w Paryżu - odkrywa inne miasta i inne kraje - ale dzięki emisjom „Paryskiego gotowania z Rachel Khoo” i jej książkom nadal możemy poczuć klimat jej małej paryskiej kuchni i posmakować reinterpretacji klasycznych francuskich przepisów.
Składniki:
1 łyżka masła
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
1 gałązka tymianku
20 dkg oczyszczonych wątróbek drobiowych
(jeśli wątróbki są duże, podziel je na pół)
sól i pieprz
2 łyżki czerwonego octu winnego
10 dkg liści różnych sałat
4 figi, pokrojone w ćwiartki
oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i tymianek. Podsmażaj na średnim ogniu 6-8 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni.
Wątróbki oprósz solą i pieprzem (my doprawiamy tylko pieprzem, solimy wątróbkę po upieczeniu - przyp. vivelacuisine.pl). Przed włożeniem ich na patelnię zwiększ ogień i obsmażaj je po 1-2 minuty z każdej strony, aż przyrumienią się na zewnątrz, ale w środku będą nadal różowe. Pod koniec wlej ocet i na 30 sekund pozostaw patelnię na ogniu.
W czasie gdy wątróbki się smażą, wyłóż liście sałat i figi.
Na sałatę nałóż podsmażoną cebulę i wątróbki (gałązkę tymianku wyrzuć). Skrop wszystko oliwą i oprósz solą.
Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała paryska kuchnia. Klasyczne francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie. Przeł. Małgorzata Stefaniuk. Polish edition copyright © Wydawnictwo Albatros A. Kuryłowicz 2013.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013