Przybyli pasterze do… Istres
10 grudnia 2014
Przybyli pasterze do…

Cytat miesiąca

 

Stół jest swatem przyjaźni.

przysłowie francuskie

 

Patron

 

Św. Mikołaj (ok. 270 - ok. 345/352) – biskup z Miry wspominany 6 grudnia. Poprzez legendę o trójce dzieci, której był wybawcą i liczne akty dobroczynne (m.in. wyposażył w posag trzy córki pewnego biedaka, które z powodu nędzy miały być wysłane na ulicę) powiązany ze światem dziecięcym i tradycją dawania prezentów. Jest też patronem bednarzy, sprzedawców wina i tych, którzy zajmują się jego transportem, producentów oliwy, rzeźników, piekarzy i kupców zbożowych.

 

Wydarzenia

 

Grudzień upływa pod znakiem tradycyjnych bożonarodzeniowych kiermaszy oraz pierwszych targów truflą. Ale innych festynów gastronomicznych jest więcej.

 

Święto pasterzy w Istres (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) jest hołdem złożonym prowansalskiej tradycji pasterskiej. To jeden z najdłużej trwających festynów ludowych we Francji. Przez dwa tygodnie (19 października - 7 grudnia) publiczność poprzez rozmaite wystawy, projekcje filmowe, pokazy i targi zapoznaje się z bogatym folklorem regionu. Najbardziej wyczekiwaną atrakcją są zwykle konkursy z udziałem psów pasterskich oraz wielki przemarsz trzód pasterskich - ponad 3 tysiące owiec, kóz i osiołków - ulicami miasta.

 

Organizowana od 1982 roku w Bocognano Wystawa Kasztanów (6-8 grudnia) należy do najważniejszych targowych imprez rolniczych na Korsyce. Jednym z  Podczas targu można obejrzeć narzędzia i maszyny służące do obróbki kasztanów, kupić sadzonki lokalnych odmian kasztanowców, posilić się grillowanymi kasztanami. Głównym bohaterem targu są kasztany, ale na stoiskach można nabyć także inne regionalne specjały oferowane przez 150 producentów żywności i rzemieślników: ser brocciu, oliwę, miody, piwo, wino, wędliny.

 

Od trzydziestu lat mieszkańcy Vaulx-en-Velin, przedmieścia Lyonu (Rodan-Alpy) w grudniu przygotowują wielką biesiadę, której koronnym daniem jest zupa z karda, czyli karczocha ostowego. W tym warzywie jadalne są tylko łodygi, które przed ugotowaniem należy dokładnie oczyścić z włókien i kolców. Wieczorem dnia poprzedzającego Święto Karda odbywa się wielkie obieranie kardów. By dzień później nakarmić warzywną zupą 5 tysięcy gości, wolontariusze muszą obrać 600 kilogramów karczochów. Przychód ze sprzedaży gastronomicznej jest przeznaczany na cele charytatywne. Tegoroczna edycja odbyła się 8 grudnia.

 

Les Glorieuses de Bresse to tradycyjny konkurs rolniczy, odbywający się w kilku miasteczkach regionu Rodan-Alpy już od 1862 roku. Biorą udział najwspanialsze okazy hodowlane słynnego drobiu z Bresse (AOC 1957, AOP) . W pierwszej edycji konkursu udział wzięło 116 hodowców, którzy zaprezentowali 591 okazów. Nagrodzone podarowano Napoleonowi III. Dziś hodowlą drobiu w regionie Bresse zajmuje się około 200 rolników. Każda z czterech miejscowości organizuje inny rodzaj „konkursu piękności”: w Louhans (13 grudnia) kurczaki rywalizują o tytuł Złotego Bresse, w Montrevel en Bresse  (16 grudnia) spośród konkurujących indyków zostanie wyłoniona Czarna Królowa z Bresse, w Bourg-en-Bresse (19 grudnia) najpiękniejsza pularda otrzyma tytuł Złotego Grzebienia, a drób zgłoszony w Pont-de-Vaux (21 grudnia) powalczy o godność Złotego Kapłona.

 

13 i 14 grudnia podczas dorocznego Święta Oliwy z Aix en Provence (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) lokalni producenci oliwy spotykają się, by cieszyć się z nowej oliwy i wybrać tę najlepszą. W konkursie rywalizuje 7 tłoczni, a towarzyszą mu rozliczne pokazy i degustacje oraz targ produktów regionalnych, w którym oliwa i produkty powstałe na jej bazie (aioli, tapenady itp.) zajmują główne miejsce, ale nie zabraknie także vin cuit, trufli czy prowansalskich ciast gibassiers. Zaplanowano również intronizacje nowych członków w szeregi bractwa Kawalerów Drzewa Oliwnego z Rejonu Aix.

 

Podobna impreza plenerowa odbywa się w niedzielę (14 grudnia) w Corconne (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) pod egidą Bractwa Oliwnego z  Lanwedocji-Roussillon. Organizatorzy zaplanowali m.in. wizyty z przewodnikiem w jednej z pobliskich tłoczni oliwy i wykłady dotyczące produkcji oliwy. W trzech rywalizacjach zostanie wyłoniona oliwa roku, najsmaczniejsze zielone oliwki oraz najlepsze ciasto z oliwkami.

 

14 grudnia na Martynice obchodzi się Święto Rumu i z tej okazji słynna Destylernia Saint James, działająca od 1765 roku, otwiera swoje podwoje dla zainteresowanych techniką produkcji tego trunku. W programie: zwiedzanie muzeum rumu, degustacje, wycieczka do trzystuhektarowej plantacji trzciny cukrowej, a także tradycyjne antylskie śpiewy nwel.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM