Obowiązkowy produkt w każdej kuchni baskijskiej, stosowany zamiennie z musztardą. Doskonale komponuje się z serem.
W kraju, który nie gardzi pikantnym jedzeniem, jakby na znak anarchii w Biarritz - podobnie jak w pobliskiej gminie Espelette - króluje pękata, czerwona, ostra papryczka chili. Droga do położonego w głębi lądu Espelette wspina się i opada między spowitą mgłą i porośniętymi bujną zielenią baskijskimi wzgórzami. Najpierw w polu widzenia pojawiają się drzewa owocowe i rozrzucone zabudowania wiejskie, a za chwilę wyłania się Espelette z bielutkimi ścianami domów przyciętymi belkami koloru strażackiej czerwieni. Jedyną podstawą egzystencji wioski jest turystyka związana ze słynnym piment d’Espelette: efekt jest bardzo malowniczy. Warkocze piment (tzw. pieprzu z Espelette) wiszą dosłownie wszędzie: na hotelikach, domach, w witrynach sklepów, a nawet na murach miejscowego supermarketu. pieprz z Espelette jest składnikiem gelée d’Espelette, purée, keczupu, lizaków - czego tylko dusza zapragnie. Miejscowi nawet nacierają pieprzem wędzoną w domach szynkę.
Składniki:
3 dkg papryczek z Espelette
lub średnio ostrych papryczek chili
500 ml wina, białego lub czerwonego
ok. 30 dkg cukru
1,5 dkg pektyny w proszku
Opłucz papryczki i po wyjęciu szypułek drobno posiekaj. Włóż do rondelka razem z pestkami, zalej winem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Przecedź schłodzoną zawartość rondla przez drobne sito do czystego garnka. Zważ płyn i dodaj tyle samo cukru.
Wsyp pektynę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj 3-5 minut, do chwili, gdy galaretka zacznie przywierać do wypukłej strony łyżki. Wlej do wysterylizowanych słoiczków i mocno zakręć. W ciemnej, chłodnej spiżarni galaretka może stać pół roku. Po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce i zużyć w ciągu 4 dni.
Sugestia: Podana w przepisie ilość pektyny powoduje, że - naszym zdaniem - galaretka jest zbyt twarda. Sugerujemy zmniejszenie jej o połowę. Pektynę możemy kupić w sklepach z organiczną żywnością.
Przepis i cytat pochodzą z książki Rachel Khoo, Moja mała francuska kuchnia. Ponad 100 przepisów z gór, targów i wybrzeży Francji, przeł. Żaneta Delicka. Polish edition copyright © Wydawnictwo Albatros A. Kuryłowicz 2014.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013