Bredele, Bredle, Breedels…
Pod każdą z tych nazw kryje się niewielkie ciasteczko o korzennym i maślanym smaku tradycyjnie wypiekane w Alzacji w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Bredele są wykrawane foremką, wyciskane z rękawa cukierniczego, kładzione łyżeczką albo odciskane w drewnianych foremkach o fantazyjnie wyrzeźbionych motywach. Wielość kształtów jest oszałamiająca. Gwiazdki, choinki, serca, koła, romby, poroża jelenia, półksiężyce, ludziki - wszystko zależy od inwencji wypiekającego. Jeśli chodzi o nuty smakowe, najczęściej pojawiają się aromaty anyżu, wanilii, cynamonu, goździków, orzechów i gałki muszkatołowej. Za najstarsze uważane są ciasteczka anyżowe - pierwsza wzmianka i pierwszy przepis pochodzą z XVI wieku. Dawniej na ulicach alzackich miast i miasteczek już od pierwszych dni grudnia można było usłyszeć radosne pokrzykiwania: S’chrischtkindel bacht! - Dzieciątko Jezus piecze ciastka! Dziś już nie ma tego zwyczaju, ale bredele nadal są gwiazdą grudniowego ciastkarstwa i z powodzeniem mogą zastąpić niejedną bombkę na świątecznej choince.
Cynamonowe gwiazdki
Składniki:
200 g mąki
75 g drobnego cukru
80 g migdałów w płatkach
80 g masła
1 jajo
szczypta proszku do pieczenia
3 g zmielonego cynamonu
Wszystkie składniki łączymy razem, wyrabiamy ciasto, zagniatamy w kulę i wkładamy na noc do lodówki. Nazajutrz wykładamy na stolnicę i przed rozwałkowaniem pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Na rozwałkowanym cieście wycinamy foremką gwiazdki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka można udekorować lukrem.
Choinki imbirowe
Składniki:
1 jajo
100 g masła
250 g mąki
125 g miodu
50 g drobnego cukru
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy. Do ostudzonego masła dodajemy cukier, miód oraz ubite jajka i wszystko dobrze mieszamy. Następnie po trochu dosypujemy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, łączymy wszystko i przekładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto i formujemy je w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt wolne i lepi się do rak, podsypujemy je mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 7 mm i foremkami wycinamy ciasteczka. Wykładamy je na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka można udekorować lukrem.
Bredele włożone do puszki można przechowywać nawet miesiąc.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013