Bredele, alzackie ciasteczka bożonarodzeniowe
20 grudnia 2014
Bredele, alzackie ciasteczka

Bredele, Bredle, Breedels…

 

Pod każdą z tych nazw kryje się niewielkie ciasteczko o korzennym i maślanym smaku tradycyjnie wypiekane w Alzacji w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Bredele są wykrawane foremką, wyciskane z rękawa cukierniczego, kładzione łyżeczką albo odciskane w drewnianych foremkach o fantazyjnie wyrzeźbionych motywach. Wielość kształtów jest oszałamiająca. Gwiazdki, choinki, serca, koła, romby, poroża jelenia, półksiężyce, ludziki - wszystko zależy od inwencji wypiekającego. Jeśli chodzi o nuty smakowe, najczęściej pojawiają się aromaty anyżu, wanilii, cynamonu, goździków, orzechów i gałki muszkatołowej. Za najstarsze uważane są ciasteczka anyżowe - pierwsza wzmianka i pierwszy przepis pochodzą z XVI wieku. Dawniej na ulicach alzackich miast i miasteczek już od pierwszych dni grudnia można było usłyszeć radosne pokrzykiwania: S’chrischtkindel bacht! - Dzieciątko Jezus piecze ciastka! Dziś już nie ma tego zwyczaju, ale bredele nadal są gwiazdą grudniowego ciastkarstwa i z powodzeniem mogą zastąpić niejedną bombkę na świątecznej choince.

 

Cynamonowe gwiazdki 

 

 

Składniki:

 

200 g mąki

75 g drobnego cukru

80 g migdałów w płatkach

80 g masła

1 jajo

szczypta proszku do pieczenia

3 g zmielonego cynamonu

 

Wszystkie składniki łączymy razem, wyrabiamy ciasto, zagniatamy w kulę i wkładamy na noc do lodówki. Nazajutrz wykładamy na stolnicę i przed rozwałkowaniem pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Na rozwałkowanym cieście wycinamy foremką gwiazdki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka można udekorować lukrem.

 

vivelacuisinepl_bredele_600px_883

 

Choinki imbirowe

 

 

Składniki:

 

1 jajo

100 g masła

250 g mąki

125 g miodu

50 g drobnego cukru

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka zmielonych goździków

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

 

W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy. Do ostudzonego masła dodajemy cukier, miód oraz ubite jajka i wszystko dobrze mieszamy. Następnie po trochu dosypujemy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, łączymy wszystko i przekładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto i formujemy je w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt wolne i lepi się do rak, podsypujemy je mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 7 mm i foremkami wycinamy ciasteczka. Wykładamy je na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka można udekorować lukrem.

 

Bredele włożone do puszki można przechowywać nawet miesiąc.

 

vivelacuisinepl_bredele_2_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM