Tarta cytrynowo-rozmarynowa
07 marca 2015
Tarta cytrynowo-rozmarynowa

I znowu tarta.

 

Lutowe festiwale i festyny: Święto Cytryny w Mentonie i Dzień Rozmarynu w Dourgne zainspirowały nas do marcowej fuzji smaków. Cytrynowe tarty to klasyka francuskich cukierni, ale w naszej tarcie cytrynie towarzyszy rozmaryn, a malowniczego efektu przydaje delikatna beza na górze.

 

 

Składniki:

 

na ciasto:

150 g mąki

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki stołowe cukru

2 żółtka + łyżeczka zimnej wody

120 g masła w temperaturze pokojowej

1 płaska łyżka stołowa drobno posiekanego rozmarynu

 

Żółtka roztrzepujemy z łyżeczką zimnej wody, a masło kroimy w kostkę. Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy drobno posiekany rozmaryn. W środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy cukier i wbijamy żółtka. Mieszamy palcami. Dodajemy masło i jak najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy jest już gładkie, kształtujemy je w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je z lodówki, rozwijamy z folii i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy od środka ku zewnętrznym krawędziom, aż powstanie koło o średnicy większej o kilka cm niż średnica formy na tartę (wykorzystujemy formę o średnicy 23 cm). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na formę do tarty. Dokładnie dociskamy dno i brzegi. Przycinamy nadmiar ciasta na rantach formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i przeczemy przez około 15-20 minut.

 

 

na cytrynowy krem:

 

150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn

skórka starta z 3 cytryn

100 g cukru

150 ml śmietanki kremówki

3 jaja

3 żółtka

 

W misce mieszamy dokładnie sok z cytryny, skórkę cytrynową i cukier. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy partiami śmietankę i cały czas ubijając, dodajemy po jednym jaja i żółtka. Masę wylewamy na podpieczone ciasto w formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Pieczemy ok. 30 minut lub nieco dłużej. Wyciągamy z piekarnika, gdy masa się zsiądzie.

 

 

na bezę:

 

3 białka

1 szczypta soli

150 g cukru pudru

 

Ubijamy białka na sztywno, wcześniej dodawszy do nich szczyptę soli. Następnie partiami dosypujemy do nich cukier, nie zaprzestając ubijania. Gotową bezę wykładamy na upieczoną tartę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C na 3-5 minut.

 

vivelacuisinepl_tarta_cytrynoworozmarynowa_600px_882

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM