I znowu tarta.
Lutowe festiwale i festyny: Święto Cytryny w Mentonie i Dzień Rozmarynu w Dourgne zainspirowały nas do marcowej fuzji smaków. Cytrynowe tarty to klasyka francuskich cukierni, ale w naszej tarcie cytrynie towarzyszy rozmaryn, a malowniczego efektu przydaje delikatna beza na górze.
Składniki:
na ciasto:
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki stołowe cukru
2 żółtka + łyżeczka zimnej wody
120 g masła w temperaturze pokojowej
1 płaska łyżka stołowa drobno posiekanego rozmarynu
Żółtka roztrzepujemy z łyżeczką zimnej wody, a masło kroimy w kostkę. Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy drobno posiekany rozmaryn. W środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy cukier i wbijamy żółtka. Mieszamy palcami. Dodajemy masło i jak najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy jest już gładkie, kształtujemy je w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je z lodówki, rozwijamy z folii i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy od środka ku zewnętrznym krawędziom, aż powstanie koło o średnicy większej o kilka cm niż średnica formy na tartę (wykorzystujemy formę o średnicy 23 cm). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na formę do tarty. Dokładnie dociskamy dno i brzegi. Przycinamy nadmiar ciasta na rantach formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i przeczemy przez około 15-20 minut.
na cytrynowy krem:
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn
skórka starta z 3 cytryn
100 g cukru
150 ml śmietanki kremówki
3 jaja
3 żółtka
W misce mieszamy dokładnie sok z cytryny, skórkę cytrynową i cukier. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy partiami śmietankę i cały czas ubijając, dodajemy po jednym jaja i żółtka. Masę wylewamy na podpieczone ciasto w formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Pieczemy ok. 30 minut lub nieco dłużej. Wyciągamy z piekarnika, gdy masa się zsiądzie.
na bezę:
3 białka
1 szczypta soli
150 g cukru pudru
Ubijamy białka na sztywno, wcześniej dodawszy do nich szczyptę soli. Następnie partiami dosypujemy do nich cukier, nie zaprzestając ubijania. Gotową bezę wykładamy na upieczoną tartę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C na 3-5 minut.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013