Fioletowa musztarda z Brive
23 marca 2015
Fioletowa musztarda

Jedyna taka pośród musztard.

 

Z dawien dawna - przynajmniej tak chce tradycja - limuzyńskie Corrèze słynęło z wyrobu fioletowej musztardy, która swój kolor oraz owocowy smak zawdzięczała dodatkowi moszczu z winogron. W XIV wieku urodzony w tych okolicach papież Klemens VI tak bardzo tęsknił za jej smakiem, że postanowił sprowadzić do pałacu w Awinionie swego ziomka, pana Jaubertie, który z czasem awansował do godności „Wielkiego Musztardnika Papieskiego”. Brak historycznych dokumentów, które lokowałyby w czasie początki wyrobu musztardy w Brive. Wiadomo, że w 1815 roku produkował ją niejaki Pistre, a w 1848 - Fleurat, a w belle epoque była modna. Od połowy XIX do połowy XX w Brive działały 23 zakłady produkcyjne, a w pobliskim Donzenac - jeden. W 1956 roku zmarł ostatni wytwórca w Donzenac. Lokalna tradycja musztardnicza odeszła w zapomnienie. Jednakże w 1987 roku Bernard Denoix z Brive odtworzył starą recepturę. Obecnie przedsiębiorstwo Denoix produkuje 80 000 słoiczków rocznie.

 

Musztarda z Brive znajduje wielorakie zastosowanie w kuchni. Jest znakomitym dodatkiem do zimnych mięs, pot-au-feu oraz czarnej kiszki. Służy do deglasacji patelni po smażeniu wieprzowiny, filetów z kaczki, cynaderek, cielęcej wątroby, łososia oraz tuńczyka, marynowania mięsa z królika i dziczyzny. Dobrze się też sprawdza w winegrecie.

 

vivelacuisinepl_moutarde_violette_600px_883

 

 

Strona producenta:

www.denoix.com

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM