Królik w musztardzie
11 kwietnia 2015
Królik w musztardzie

 

Z musztardą z Dijon.

 

To danie często gości na francuskich stołach w różnych regionach kraju, jednak jego ojczyzną jest Burgundia - kraina wina, fauves de Bourgogne [tutejsza odmiana królików - przyp. Vive la cuisine!] i musztardy. Paradoksem jest, że najsłynniejsza na świecie musztarda - musztarda z Dijon - posiadająca wielowiekowe tradycje nie jest chroniona żadną z apelacji, ani też znakiem towarowym. Można ją zatem produkować w dowolnym miejscu na świecie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 królik o wadze ok. 1,2 kg, pokrojony na kawałki

3 marchewki, pokrojone w talarki

10 małych cebulek, obranych

1 ząbek czosnku

3  łyżki stołowe masła

3 łyżki stołowe musztardy z Dijon

200 ml wytrawnego białego wina

100 ml bulionu drobiowego

3 łyżki stołowe śmietanki kremówki

3 gałązki tymianku

1 gałązka estragonu

3 liście laurowe

 

W rondlu topimy masło i obsmażamy na nim z każdej strony kawałki królika oraz cebulki. Gdy mięso się zezłoci, wyciągamy je z rondla i odkładamy na talerz razem z cebulkami. Kawałki królika smarujemy musztardą. Z rondla usuwamy nadmiar tłuszczu, wkładamy ponownie mięso, wlewamy wino oraz bulion i dodajemy czosnek oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około godzinę na niedużym ogniu. Po 40 minutach dodajemy pokrojone w talarki marchewki, a dziesięć minut później obsmażone cebulki. Dodajemy śmietankę i mieszamy sos. Po zakończeniu gotowania usuwamy zioła.

 

vivelacuisinepl_lapin_a_la_moutarde_600px_882

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM