Z musztardą z Dijon.
To danie często gości na francuskich stołach w różnych regionach kraju, jednak jego ojczyzną jest Burgundia - kraina wina, fauves de Bourgogne [tutejsza odmiana królików - przyp. Vive la cuisine!] i musztardy. Paradoksem jest, że najsłynniejsza na świecie musztarda - musztarda z Dijon - posiadająca wielowiekowe tradycje nie jest chroniona żadną z apelacji, ani też znakiem towarowym. Można ją zatem produkować w dowolnym miejscu na świecie.
Składniki:
1 królik o wadze ok. 1,2 kg, pokrojony na kawałki
3 marchewki, pokrojone w talarki
10 małych cebulek, obranych
1 ząbek czosnku
3 łyżki stołowe masła
3 łyżki stołowe musztardy z Dijon
200 ml wytrawnego białego wina
100 ml bulionu drobiowego
3 łyżki stołowe śmietanki kremówki
3 gałązki tymianku
1 gałązka estragonu
3 liście laurowe
W rondlu topimy masło i obsmażamy na nim z każdej strony kawałki królika oraz cebulki. Gdy mięso się zezłoci, wyciągamy je z rondla i odkładamy na talerz razem z cebulkami. Kawałki królika smarujemy musztardą. Z rondla usuwamy nadmiar tłuszczu, wkładamy ponownie mięso, wlewamy wino oraz bulion i dodajemy czosnek oraz zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około godzinę na niedużym ogniu. Po 40 minutach dodajemy pokrojone w talarki marchewki, a dziesięć minut później obsmażone cebulki. Dodajemy śmietankę i mieszamy sos. Po zakończeniu gotowania usuwamy zioła.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013