Magia francuskich deserów.
Na francuskim rynku prasowym gazet i magazynów kulinarnych nie brakuje – są lepsze i gorsze, ekskluzywne i bardziej skromne, dla zaawansowanych i dla mniej wprawnych w sztuce kulinarnej, skupione na kuchni regionalnej i bardziej kosmopolityczne. Na tym tle dwumiesięcznik „Fou de Pâtisserie” wyraźnie się wyróżnia. Jest to pismo monograficzne, dedykowane jednemu działowi kuchni – cukiernictwu i ciastkarstwu.
Wielki kucharz XIX-wieczny, Marie Antoine Carême mawiał, że sztuk pięknych jest pięć, a są nimi malarstwo, rzeźba, poezja, muzyka oraz architektura. Gałęzią tej ostatniej jest zaś cukiernictwo. „Fou de Pâtisserie” unaocznia prawdę tego twierdzenia, a prezentacje dzieł francuskich pâtissiers budzą podziw dla ich kunsztu i wyrafinowania słodkich kreacji.
W każdym numerze znajdziemy stałe działy: Aktualności, Wielcy szefowie, Home made oraz Brulion techniczny. Pierwszy mieści przegląd bieżących wydarzeń gastronomicznych i nowych trendów na rynku, recenzje nowych produktów, urządzeń czy akcesoriów cukierniczych, a także obszerną monografię jednego z mitycznych francuskich deseru. Drugi – obszerny wywiad z wybranym cukiernikiem, prezentacja przepisów przeważnie rozłożone na ilustrowane zdjęciami etapy wykonania. W trzecim dziale znajdują się przepisy domowe i sezonowe. Ostatni dział zawiera słownik cukierniczy. Nie bez znaczenia są także podawane w każdym z numerów dobre adresy cukierni, szkół cukierników czy sklepów z artykułami cukierniczymi.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013