Na ciepłe dni.
Idealna propozycja na piknik. Te wytrawne ciasta - nazywane z angielska cake - są proste w wykonaniu, niekłopotliwe w transporcie i najlepiej smakują na świeżym powietrzu, z kieliszkiem chłodnego białego wina albo cydru. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do aperitifu.
Prowansalskie ciasto na słono
Składniki:
200 g mąki
1 torebka suchych drożdży (7 g)
180 ml mleka
30 g masła
3 jaja
10 czarnych oliwek, najlepiej prowansalskich picholines
10 pomidorów suszonych na słońcu
1 cukinia
160 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym lub oliwie)
kilka listków rozmarynu i bazylii
sól i pieprz
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, oliwki na pół. Cukinię trzemy na tarce razem ze skórką i po kilkunastu minutach dobrze odciskamy wodę. Rozmaryn i bazylię siekamy. Tuńczyka dokładnie odsączamy. Masło topimy w rondelku. W misce ubijamy z solą i pieprzem jajka, dodajemy mąkę, drożdże, stopione masło oraz mleko. Mieszamy dokładnie wszystko razem, a następnie dodajemy pomidory, oliwki, cukinię, tuńczyka oraz zioła. Mieszamy raz jeszcze i przekładamy do foremki. Pieczemy 50 minut lub dłużej (sprawdzamy ostrzem noża – jeśli zostaje na nim surowe ciasto, kontynuujemy pieczenie) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Ciasto na słono z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi śliwkami
Składniki:
200 g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1/3 szklanki pełnotłustego mleka
1/3 szklanki oliwy
150 g niebieskiego sera pleśniowego (np. Bleu Bresse)
10 suszonych śliwek
100 g startego sera gruyère
3 jaja
20 g masła
sól i pieprz
Ser pleśniowy kroimy na małą kostki. Ze śliwek usuwamy pestki, grubo je siekamy i obtaczamy w mące. W misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, dodajemy mąkę, drożdże, mleko oraz oliwę i dokładnie wszystko mieszamy. Na koniec dorzucamy sery i śliwki i jeszcze raz mieszamy całość. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 50 minut lub dłużej (sprawdzamy ostrzem noża – jeśli zostaje na nim surowe ciasto, kontynuujemy pieczenie) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Na podstawie przepisu z książki Jamie Cat Callan, Szczęście na dzień dobry, Wydawnictwo Literackie, 2015
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013