Pomysł na przystawkę.
Kolejny przepis, który Jamie Oliver przywiózł z wyprawy do Francji. Sprężyste liście sałaty, chrupkie rzodkiewki i kozi ser podawane z grzankami zachwycą nie tylko jaroszy. Ta sałatka bazuje na prostych składnikach, które Jamie kupił na lokalnym targu. Jest pełna witamin i kolorów. Pyszna!
Składniki:
4 duże garście roszponki
wewnętrzne liście endywii kędzierzawej
1 mała cykoria połamana na listki
1 pęczek rzodkiewek
bochen chleba na zakwasie
duża garść łuskanych orzechów włoskich
150 g miękkiego sera koziego
Dressing:
2 małe szalotki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki oliwy extra vergine
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
kilka gałązek świeżej natki pietruszki, drobno posiekanych
spora szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Rozgrzej patelnię do grillowania. Umyj wszystkie liście sałat, wysusz je w wirówce i włóż do dużej miski. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki, mniejsze pozostawiając w całości, i dodaj je do miski.
W słoiczku wymieszaj składniki na dressing. Skosztuj go i, jeśli trzeba, dopraw octem lub solą. Odłóż na później.
Pokrój chleb wzdłuż, otrzymując 8 długich cienkich kromek. Podgrzewaj je na gorącej suchej patelni do grillowania, przewracając co kilka minut, aż po obu stronach będą miały urocze czarne paseczki lub, jeśli wolisz, połam je na nierówne kawałki. Każdy posmaruj serem kozim. Następnie szybko dolej dressing do sałatki, wymieszaj ją i podaj na stół, posypaną grzankami z tostów lub z tostami ułożonymi obok.
Jamie Oliver, Kulinarne wyprawy Jamiego, przeł. Maria Brzozowska, Insignis Media, 2012.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013