Targowa sałatka z orzechami i grzankami z serem kozim
29 sierpnia 2015
Targowa sałatka z orzechami

Pomysł na przystawkę.

 

Kolejny przepis, który Jamie Oliver przywiózł z wyprawy do Francji. Sprężyste liście sałaty, chrupkie rzodkiewki i kozi ser podawane z grzankami zachwycą nie tylko jaroszy. Ta sałatka bazuje na prostych składnikach, które Jamie kupił na lokalnym targu. Jest pełna witamin i kolorów. Pyszna!

 

 

Składniki:

 

4 duże garście roszponki

wewnętrzne liście endywii kędzierzawej

1 mała cykoria połamana na listki

1 pęczek rzodkiewek

bochen chleba na zakwasie

duża garść łuskanych orzechów włoskich

150 g miękkiego sera koziego

 

 

 

 

Dressing:

 

2 małe szalotki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki

4 łyżki oleju z orzechów włoskich

2 łyżki oliwy extra vergine

2-3 łyżki czerwonego octu winnego

kilka gałązek świeżej natki pietruszki, drobno posiekanych

spora szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Rozgrzej patelnię do grillowania. Umyj wszystkie liście sałat, wysusz je w wirówce i włóż do dużej miski. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki, mniejsze pozostawiając w całości, i dodaj je do miski.

 

W słoiczku wymieszaj składniki na dressing. Skosztuj go i, jeśli trzeba, dopraw octem lub solą. Odłóż na później.

 

Pokrój chleb wzdłuż, otrzymując 8 długich cienkich kromek. Podgrzewaj je na gorącej suchej patelni do grillowania, przewracając co kilka minut, aż po obu stronach będą miały urocze czarne paseczki lub, jeśli wolisz, połam je na nierówne kawałki. Każdy posmaruj serem kozim. Następnie szybko dolej dressing do sałatki, wymieszaj ją i podaj na stół, posypaną grzankami z tostów lub z tostami ułożonymi obok.

 

vivelacuisinepl_sa322atka_jamiego_22_600px_883

 

 

 

Jamie Oliver, Kulinarne wyprawy Jamiego, przeł. Maria Brzozowska, Insignis Media, 2012.

 

kulinarne_wyprawy_jamiego_297px_393_01

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM