Śniadanie bez glutenu.
Pin parasol, czyli sosna pinia, to drzewo typowe dla wybrzeży Morza Śródziemnego, a więc i Prowansji. Wobec bogactwa lokalnego drzewostanu nie pozostali obojętni cukiernicy, wypiekający chętnie tarty z orzeszkami pinii albo croissants aux pignons, czyli piniowe rogaliki. Pignolats, jak się je nazywa, pochodzą z Nicei i w przeciwieństwie do tradycyjnych francuskich rogalików przygotowuje się je ekspresowo, bez masła i bez zakładania oraz schładzania ciasta. Są przy tym pozbawione glutenu. Te półksiężycowe smakołyki sprawdzą się przy śniadaniu czy deserze, mają też stałe miejsce przy świątecznym stole.
Składniki:
160 g orzeszków pinii
280 g mączki migdałowej
(tj. drobno zmielonych migdałów bez skórek)
220 g drobnego cukru
3 białka
1 jajko
Jajko roztrzepujemy w misce, orzeszki rozsypujemy na talerzu, a piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Mączkę migdałową, cukier oraz białka mieszamy za pomocą szpatułki, a następnie ubijamy trzepaczką, aż powstanie zwarte ale elastyczne ciasto. Ręką formujemy nieduże kuleczki, zanurzamy je w roztrzepanym jajku, obtaczamy w orzeszkach pinii i nadajemy im kształt rogalików. Wykładamy na blachę i pieczemy ok. 20 minut.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013