Pignolat, czyli croissant z Prowansji
10 października 2015
Pignolat, czyli

Śniadanie bez glutenu.

 

Pin parasol, czyli sosna pinia, to drzewo typowe dla wybrzeży Morza Śródziemnego, a więc i Prowansji. Wobec bogactwa lokalnego drzewostanu nie pozostali obojętni cukiernicy, wypiekający chętnie tarty z orzeszkami pinii albo croissants aux pignons, czyli piniowe rogaliki. Pignolats, jak się je nazywa, pochodzą z Nicei i w przeciwieństwie do tradycyjnych francuskich rogalików przygotowuje się je ekspresowo, bez masła i bez zakładania oraz schładzania ciasta. Są przy tym pozbawione glutenu. Te półksiężycowe smakołyki sprawdzą się przy śniadaniu czy deserze, mają też stałe miejsce przy świątecznym stole.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

160 g orzeszków pinii

280 g mączki migdałowej

(tj. drobno zmielonych migdałów bez skórek)

220 g drobnego cukru

3 białka

1 jajko

 

Jajko roztrzepujemy w misce, orzeszki rozsypujemy na talerzu, a piekarnik nagrzewamy do 190°C.

 

Mączkę migdałową, cukier oraz białka mieszamy za pomocą szpatułki, a następnie ubijamy trzepaczką, aż powstanie zwarte ale elastyczne ciasto. Ręką formujemy nieduże kuleczki, zanurzamy je w roztrzepanym jajku, obtaczamy w orzeszkach pinii i nadajemy im kształt rogalików. Wykładamy na blachę i pieczemy ok. 20 minut.

 

vivelacuisinepl_pignolat_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM