Słodki magazyn.
Po Pâtisserie Cuisine Actuelle, Fou de Pâtisserie oraz Le meilleur pâtissier to czwarty obecnie francuski magazyn kulinarny poświęcony wyłącznie ciastkarstwu. Ukazuje się co dwa miesiące i zawiera około 100 stron wypełnionych przepisami na najprzeróżniejsze desery, portretami najlepszych francuskich cukierników, reportażami odkrywającymi słodkie skarby poszczególnych regionów Francji, rekomendacjami książek, produktów oraz sprzętów kuchennych. Redaktorzy przypominają także o najważniejszych wydarzeniach gastronomicznych i polecają tzw. dobre adresy, miejsca, które należy odwiedzić. Warta zauważenia jest rubryka Petits gourmands, zawierająca propozycje przepisów, które w domu przy drobnej współpracy rodziców mogą wykonać najmłodsi. Interesujące są również rozsiane po magazynie porady dietetyczki. W przeciwieństwie do wyrafinowanego, klasycznego i niezwykle eleganckiego Fou de pâtisserie, Pâtisseries & Compagnie jest kierowany ku szerszemu kręgu odbiorców, bardziej amatorom niż wtajemniczonym już w arkana cukiernictwa. Stąd jego inicjacyjny charakter, popularny zakrój i wyraźna interaktywność. Duży udział w tworzeniu magazynu mają sami czytelnicy, nadsyłający zdjęcia dokumentujące ich kulinarne wyczyny, a także blogerzy kulinarni, dla których przeznaczono osobną rubrykę. Wrażenie, iż jest to młodszy brat „dorosłego” Fou de pâtisserie, podtrzymuje wesoła kolorystyka oraz dynamiczny skład, któremu daleko do pełnej spokoju elegancji Fou de pâtisserie. Dla każdego coś dobrego: dla zaawansowanych - Fou de pâtisserie, dla początkujących - Pâtisseries& Compagnie. Efekt ten sam: radość smakowania.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013