Wróżka w świecie konfitur.
Pewnego dnia przyniesiono jej kosz wiśni, z których miała przygotować słoiczki konfitury do dekoracji wnętrza sklepiku. Zamiast służyć jako ozdoba, trafiły do sprzedaży i w niedługim czasie z Niedermorschwihr uczyniły francuską stolicę konfitur, a z Christine Ferber królową owocowych przetworów. Wszelkie laury są zasłużone, bo inwencja, pracowitość i rzetelność Alzatki są nadzwyczajne, a smak jej dżemów i marmolad niezapomniany. Tak dalece, że zamówienia u Christine składają najwięksi we francuskiej gastronomii - Alain Ducasse, Pierre Hermé, Michel Troisgros, Philippe Legendre, a do grona amatorów - jak wieść niesie - należy Brad Pitt...
Niewiele osób jednak wie, że przetwory nie są główną specjalizacją Christine. Jej zawodem jest ciastkarstwo oraz czekoladnictwo. Słynne konfitury to zaledwie 1/4 jej wyrobów. W rodzinie Christine Ferber pieczenie chleba i ciast to tradycja siegająca trzech pokoleń wstecz. Ojciec, dziadek i pradziadek byli piekarzami i ciastkarzami. Wybierając szkołę cukierniczą w Brukseli, Christine poszła w ich ślady. Po trzech latach nauki i rocznej praktyce w Paryżu wróciła do rodzinnego miasteczka i w wieku 24 lat przejęła rodzinny sklep. Słoiczki z konfiturą przypominają o drugiej rodzinnej tradycji. Babcia Christine miała wielki sad... Resztę dopowiedzcie sobie sami.
Główna cecha mojej osobowości
Wytrwałość
Co najbardziej cenię u innych
Wierność
Moja główna wada
Łakomstwo
Ulubione zajęcie
Praca w ogrodzie
Marzenie o szczęście
Czytać, czytać, czytać
Ulubiony kolor
Niebieski
Ulubiony kwiat
Lilia
Ulubiony poeta
René Char
Ulubiony malarz
Pierre Bonnard
Obecny stan ducha
Pozytywny
Motto
Cały czas iść do przodu
fot. © Bernhard Winkelmann
Przeczytaj też
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013