Placek ziemniaczany z serem comté
26 listopada 2015
Placek ziemniaczany

Z pewnej kuchni w Médoc.

 

Jak powstał ten przepis? Posłuchajmy Mimi Thorisson, Francuzki o chińskich korzeniach, blogerki i autorki książki Apetyt na Francję: Często piekę wytrawne placki i tarty, często z dodatkiem mięsa. Ale mogą być tak samo smaczne, jeśli przygotujesz je z ziemniaków i odrobiny sera. Mama czasami zabierała mnie do herbaciarki w Paryżu, gdzie po zakupach zjadałyśmy na spółkę placek ziemniaczany. Pewnego dnia naszła mnie ochota na placek z dzieciństwa i odtworzyłam go z pamięci. Nie wiem, czy oryginalna wersja była z serem comté, ale ponieważ jest to niezmiennie mój ukochany ser, nie mogłam się oprzeć i dodałam go do przepisu. Tę zapiekankę można podawać jako samodzielne danie, ale świetnie sprawdza się też jako przystawka - dodaje nieco dekadencji do wymagającego sporo pracy niedzielnego lunchu. A przy tym jest sycąca. Można ją przygotować wcześniej, dobrze znosi transport - więc jest idealna, żeby zabrać ją w gości. Jestem fanką win Bordeaux, ale ten przepis najbardziej pasuje do delikatnie schłodzonego czerwonego burgunda.

 

 

Składniki:

 

2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

120 g boczku pokrojonego na kawałki

2 cebule, drobno posiekane

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

mąka pszenna do wałkowania

podwójna porcja ciasta na tartę

900 g ziemniaków obranych i pokrojonych na cienkie plasterki

drobnoziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz

190 g sera comté pokrojonego w kostkę

1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

30 g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki

1 duże żółtko

1 łyżka tłustej śmietanki

 

Na średniej wielkości patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażaj boczek około 4 minuty, aż będzie chrupiący. Łyżką cedzakową zdejmij go z patelni i przenieś na ręcznik papierowy.

 

Podgrzej pozostałą łyżeczkę oliwy z oliwek na tej samej patelni i podsmażaj cebule 3 minuty. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty - aż cebula będzie złocista. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 5 minut.

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 200˚C.

 

Podziel ciasto na pół. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj obydwa kawałki ciasta na grubość 0,5 cm. Spód powinien być odrobinę większy (około 30 cm średnicy), a wierzch - nieco mniejszy (23 cm średnicy).

 

Wyłóż naczynie o średnicy 24 cm większym kawałkiem ciasta, pozostawiając 2 cm ciasta więcej. Wyłóż na spód połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj warstwę cebuli, bekonu i sera. Posyp gałką muszkatołową i tymiankiem i równomiernie porozkładaj kawałeczki masła. Przykryj warstwą ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.

 

Ubij jajko ze śmietaną. Posmaruj jajkiem brzeg ciasta. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i mocno dociśnij do siebie brzegi. Odetnij nadmiar ciasta, jeszcze raz rozwałkuj i wytnij z niego 5-7 listków do dekoracji. Dociśnij listki do ciasta. Użyj trzonka noża, żeby docisnąć brzegi ciasta do siebie i zrobić wzorek. Zrób dziurę w środku placka (ja używam pałeczek), żeby para miała ujście. Posmaruj ciasto jajkiem wymieszanym ze śmietaną.

 

Piecz placek około 40-45 minut, aż będzie rumiany. Przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową, jeśli wierzch zbyt szybko będzie się robił brązowy. Podawaj placek na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

 

vivelacuisinepl_zapiekanka_z_serem_comte_600px_883

 

 

Przepis pochodzi z książki Mimi Thorisson, Apetyt na Francję, Buchmann, przeł. Ewa Weydmann, 2015.

 

 apetytnafrancje_297px_382

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM