Magia cebuli.
Na moim kuchennym stole zawsze stoi duża miska z cebulami w różnych kolorach i rozmiarach. Dla mnie są tak samo piękne jak wazon z kwiatami i tak samo niezbędne jak bieżąca woda lub działająca kuchenka. Kiedyś przyjaciółka spytała mnie, co bym zrobiła, gdyby cebule nie istniały - nie znalazłam dobrej odpowiedzi na to pytanie i wciąż jej nie mam. Są jak jajka w warzywnym świecie nieskończenie różnorodne, a przy tym mogą być tylko dodatkiem do niezwykłych potraw lub grać pierwszoplanowe role w klasykach kuchni francuskiej - jak w przypadku zupy cebulowej. Ta prosta, ale pełna smaku tarta to ten rodzaj jedzenia, który lubię mieć na talerzu w kawiarni, gdy znajomi powoli zaczynają rozchodzić się do domów i robi się za późno, żeby zamówić coś bardziej treściwego.
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodatkowo do skropienia
2 łyżki niesolonego masła
100 g bekonu, pokrojonego w kostkę lub drobno posiekanego
450 g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
drobnoziarnista sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
kilka gałązek świeżego tymianku
mąka pszenna do posypania stolnicy
230 g ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowego
Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj boczek i podsmażaj około 3 minuty, aż się zrumieni. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, dopraw ją solą i pieprzem i podsmażaj 15 minut, aż będzie miękka i złocista, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj miód, ocet balsamiczny i tymianek, zwiększ ogień i odparuj, gotując 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200˚C.
Na delikatnie posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,3 cm. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm i parę razy nakłuj spód widelcem. Odetnij zbędne ciasto z brzegów. Na spód tarty wyłóż cebulową mieszankę i zapiekaj około 20 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Studź 5 minut i skrop oliwą z oliwek przed podaniem.
Przepis pochodzi z książki Mimi Thorisson, Apetyt na Francję, Buchmann, przeł. Ewa Weydmann, 2015.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013