Tarta cebulowa
06 grudnia 2015
Tarta cebulowa

 

Magia cebuli.

 

Na moim kuchennym stole zawsze stoi duża miska z cebulami w różnych kolorach i rozmiarach. Dla mnie są tak samo piękne jak wazon z kwiatami i tak samo niezbędne jak bieżąca woda lub działająca kuchenka. Kiedyś przyjaciółka spytała mnie, co bym zrobiła, gdyby cebule nie istniały - nie znalazłam dobrej odpowiedzi na to pytanie i wciąż jej nie mam. Są jak jajka w warzywnym świecie nieskończenie różnorodne, a przy tym mogą być tylko dodatkiem do niezwykłych potraw lub grać pierwszoplanowe role w klasykach kuchni francuskiej - jak w przypadku zupy cebulowej. Ta prosta, ale pełna smaku tarta to ten rodzaj jedzenia, który lubię mieć na talerzu w kawiarni, gdy znajomi powoli zaczynają rozchodzić się do domów i robi się za późno, żeby zamówić coś bardziej treściwego.

 

 

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodatkowo do skropienia

2 łyżki niesolonego masła

100 g bekonu, pokrojonego w kostkę lub drobno posiekanego

450 g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki

drobnoziarnista sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

kilka gałązek świeżego tymianku

mąka pszenna do posypania stolnicy

230 g ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowego

 

Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj boczek i podsmażaj około 3 minuty, aż się zrumieni. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, dopraw ją solą i pieprzem i podsmażaj 15 minut, aż będzie miękka i złocista, od czasu do czasu mieszając.

 

Dodaj miód, ocet balsamiczny i tymianek, zwiększ ogień i odparuj, gotując 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 200˚C.

 

Na delikatnie posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,3 cm. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm i parę razy nakłuj spód widelcem. Odetnij zbędne ciasto z brzegów. Na spód tarty wyłóż cebulową mieszankę i zapiekaj około 20 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Studź 5 minut i skrop oliwą z oliwek przed podaniem.

 

vivelacuisinepl_tarta_cebulowa_600px_882

 

 

Przepis pochodzi z książki Mimi Thorisson, Apetyt na Francję, Buchmann, przeł. Ewa Weydmann, 2015.

 

apetytnafrancje_297px_382_01

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM