Amatorka perfekcjonistka.
Tak mówi o sobie. Amatorka, bo nie ukończyła żadnej ze szkół gastronomicznych, ma za to dyplom z anglistyki. Perfekcjonistka, bo gdy już bierze się za dany temat, robi to nadzwyczaj dogłębnie. Do kulinarnej blogosfery trafiła trochę przez przypadek, zakładając w 2005 roku bloga. Nie wiedziała, że przyniesie jej taką popularność. Mercotte, najbardziej znana i niezwykle sympatyczna francuska blogerka kulinarna udowodniła, że zaczynać można w każdym wieku (jest już szczęśliwą babcią czterech wnuków) i że dla chcącego nic trudnego (gdy wyszła za mąż, nie potrafiła nawet dobrze ugotować jajka…). Skomplikowane procedury prezentuje z perspektywy domowej gospodyni, bardziej przystępnie niż zawodowi kucharze. Ma na swoim koncie kilka książek kucharskich (przedmowę do jednej napisał sam Philippe Conticini), prowadzi codzienną kronikę kulinarną w stacji radiowej France Bleu Pays de Savoie. Od 2012 roku występuje jako jurorka u boku Cyrila Lignaca w programie Le Meilleur Pâtissier na kanale M6. Dzień zaczyna o 4 rano od biegu. Jako blogerka i pedagog uwielbia desery - nazywa się ją „królową makaroników”- więc trzeba przygotować organizm na kolejną lekcję.
Główna cecha mojej osobowosci
Szczerość
Moja główna wada
Szczerość - tak, zawsze mówię to, co myślę! No i chyba trochę jestem maniaczką.
Moje ulubione zajęcie
Pieczenie ciast
Moje marzenie o szczęściu
Nie mam, jestem niepoprawną optymistką więc jestem stale szczęśliwa. Wymazuję to, co negatywne. Sądzę, że to jest rodzaj łaski.
Kraj, w którym chciałabym mieszkać
Francja jest tak piękna i jest w niej tyle regionów do odkrycia, że nie mam potrzeby nigdzie się przeprowadzać.
Ulubiony kolor
Biały
Ulubiony pisarz
Chateaubriand, Blaise Cendrars, John Irving
Moja dewiza
Wszystko, co czynię, czynię z radością – Montaigne
Blog Mercotte: La cuisine de Mercotte
fot. © Marie Etchegoyen/M6
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013