Lekcje od Paula Bocuse'a i jego uczniów.
Institut Paul Bocuse powstał w 1990 roku z inicjatywy ówczesnego ministra kultury, Jacka Langa. Działająca pod auspicjami najsłynniejszego ze współczesnych szefów kuchni w skali światowej, jedna z najbardziej prestiżowych szkół gastronomicznych we Francji mieści się w odrestaurowanym château du Vivier. Co roku z dyplomem jej mury opuszcza 650 adeptów sztuki kulinarnej. Chętni przybywają ze wszystkich stron świata. Alumni reprezentują 37 krajów.
W 2015 roku z okazji 25. rocznicy założenia uczelni jej wykładowcy, renomowani szefowie kuchni, pod okiem Paula Bocuse'a przygotowali encyklopedyczne kompendium prezentujące 250 techniki kulinarne. Każda z technik jest ukazana w rozbiciu na poszczególne etapy wyobrażone na zdjęciach i opatrzone jasnymi i przejrzystymi objaśnieniem. Zaczynając od podstawowych sosów, bulionów i wywarów, autorzy opisują sposoby przygotowania jaj, sprawiania, filetowania i przyrządzania mięs, drobiu, podrobów, dziczyzny, ryb, skorupiaków, przygotowywanie makaronów, techniki krojenia, smażenia, gotowania i duszenia warzyw, sposoby krojenia mięs i ryb przy podawaniu. Uzupełnieniem teoretycznej części książki jest rozdział zawierający 70 przepisów szefów kuchni. Wiele stron poświęcono także sztuce doboru i podawania wina oraz zasadom nakrywania do stołu. Posługiwanie się 720-stronicową książką ułatwiają zebrane na końcu słowniczek pojęć kulinarnych oraz indeksy technik, przepisów i składników.
Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Larousse, mającego ogromne doświadczenie w wydawaniu publikacji słowników, encyklopedii i leksykonów, co tłumaczy edytorską doskonałość tego dzieła przydatnego tak zawodowym szefom kuchni, jak i pasjonatom sztuki kulinarnej, ćwiczącym się w niej samodzielnie i jedynie na potrzeby prywatne.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013