Rocamadour
12 maja 2016
Rocamadour

Duma serowarów z rejonu Rocamadour.

 

Rocamadour to niewielki okrągły kozi ser wytwarzany w rejonie miejscowości o tej samej nazwie. Usytuowane malowniczo na stromym skalnym zboczu średniowieczne miasteczko należy do najpiękniejszych we Francji i co roku przyciąga prawie milion turystów. Pielgrzymi nawiedzają kaplicę Notre Dame, by modlić się przed posążkiem Czarnej Madonny, miłośnicy historii i literatury wpatrują się w miecz Rolanda Durandal, wbity w skałę, a wszyscy podziwiają niezwykłą architekturę miasta i wspaniały panoramiczny widok na okolicę roztaczający się z zamku. Mało kto odjeżdża stąd nie posmakowawszy lokalnej gastronomicznej sławy - sera, który swymi początkami sięga kilkaset lat wstecz.

 

Pierwsze pisemne wzmianki o serze rocamadour pochodzą z dokumentów XVIII-wiecznych, ale uważa się, że sery tego typu wytwarzano tutaj już w XVI wieku, a bezpośrednim impulsem było zaprowadzenie hodowli kóz w czasach średniowiecznej inwazji arabskiej. W XIX wieku był wyrabiany prawdopodobnie częściowo na bazie mleka owczego. Obecnie wytwarza się go wyłącznie z surowego mleka koziego. W rejonie objętym apelacją hoduje się około 16 tysięcy kóz. Do 1996 roku, kiedy to objęto go Kontrolowaną Nazwą Pochodzenia (AOC), funkcjonował pod nazwą cabécou de Rocamadour. W 1999 roku rocamadour otrzymał Chronioną Nazwę Pochodzenia (AOP).

 

Rocamadour jest miękkim serem podpuszczkowym, konfekcjonowanym w niewielkie krążki o wadze około 35 gramów. W piwnicach dojrzewa minimum 6 dni. Charakteryzuje się cienką, delikatną skórką i kremowym, aksamitnym miąższem; w smaku wyczuwa się aromaty masła, śmietany i orzechów laskowych. Sprawdza się doskonale jako element deski serów. Jest też świetnym dodatkiem do tarinek, sałatek czy tart. Najlepszym akompaniamentem są czerwone wina z Cahors albo białe sancerre.

 

Co roku w maju w miasteczku Rocamadour odbywa się Święto Serów z Rocamadour. W trakcie festynu w miejscowości, która liczy 650 mieszkańców, sprzedaje się aż 2 tony sera. Święto rozpoczyna się uroczystą mszą, a kończy ogłoszeniem wyników konkursu na najlepszy ser farmerski.

 

vivelacuisinepl__fromage_rocamadour_600px_882

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM