Kwestionariusz Prousta. Susan Herrmann Loomis
18 maja 2016
Kwestionariusz Prousta.

Amerykanka we francuskiej kuchni

 

Susan przyjechała do Francji dwadzieścia kilka lat temu i na dobre zapuściła korzenie. Skończyła szkołę kulinarną, kupiła dom w Normandii i w jego pięknych XII-wiecznych wnętrzach zaczęła prowadzić kursy gotowania. Wzorem Francuzów zachęca do wykorzystywania dostępnych lokalnie sezonowych składników. Wyprawa na targ w miasteczku Louviers to zatem jeden z pierwszych elementów jej kulinarnych warsztatów. Susan jest też autorką kilku książek na temat kuchni francuskiej, w tym świetnego przewodnika – W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Jeśli chcecie zrozumieć kulinarną mentalność Francuzów, ich codzienne przyzwyczajenia, pasje, a nawet słabości, koniecznie sięgnijcie po tę publikację. Lekko i z wdziękiem napisana, zaspokaja też nasz apetyt. Zawiera 85 przepisów, które autorce dostarczyli jej sąsiedzi i znajomi: rzeźnik, hodowca warzyw, miejscowy cukiernik i wielu innych. Co ciekawe, niektórych przyjaciół Susan nudzi długie przesiadywanie w kuchni. A jednak jakimś cudem to, co stawiają na stole, jest pod każdym względem zachwycające. Bo prawda jest taka, że wcale nie trzeba spędzać przy garnkach połowy dnia i sięgać po wymyślne techniki, by gotować smacznie i wykwintnie.

 

Główna cecha mojej osobowości

Ciepło 

 

Co najbardziej cenię u przyjaciół

Przyjaźń i gotowość do dzielenia się

 

Moja główna wada

Pracoholizm

 

Ulubione zajęcie

Po gotowaniu i pisaniu jazda na rowerze

 

Moje wyobrażenie o szczęściu

Widzieć, że moje dzieci są szczęśliwe, czują się na swoim miejscu i mogą się realizować

 

Co byłoby moim największym nieszczęściem?

Utrata dzieci

 

Kraj, w którym chciałabym mieszkać

Francja!  Albo Turcja.

 

Ulubiony kolor

Turkusowy

 

Ulubieni pisarze

Henning Mankell, Emil Zola, Francis Scott Fitzgerald, Jean Giono…

 

Ulubieni malarze

Caillebotte, Van Gogh, Rembrandt…

 

Czego nie cierpię ponad wszystko

Przemocy i cynaderek

 

Obecny stan umysłu

Jestem podekscytowana i pełna nadziei.

 

Motto

Nie daj się zdołować innym!

 

Strona autorki: www.onruetatin.com

 

fot. Francis Hammond

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM