Zupa o bogatym, eleganckim smaku.
Ten przepis zaczerpnęliśmy z książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Susan Herrmann Loomis. Zachowajcie go na jesień, gdy w lasach i na targach pojawią się świeże grzyby. My nie mogliśmy się powstrzymać i przetestowaliśmy danie na grzybach mrożonych. Zupa była pyszna. Autorka lubi podawać ją z pinot gris z Alzacji. W książce znajdziecie w sumie 85 przepisów na różne dania i różne pory roku oraz objaśnienia 12 podstawowych technik kulinarnych.
Składniki
2 pory (tylko białe i delikatne zielone części),
starannie umyte i posiekane
3 łyżki masła
sól morska
750 g różnych grzybów, np. lejkowców dętych, kurek
i pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych dość grubo
6 szklanek (1,5 l) bulionu lub domowego wywaru drobiowego
1½ szklanki (375 ml) śmietanki kremówki
1½ szklanki (375 ml) pełnotłustego mleka
świeżo zmielony biały pieprz
1 posiekany pęczek świeżego szczypiorku
W dużym garnku pod przykryciem dusimy na maśle pory ze szczyptą soli, ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinny zrobić się miękkie, ale nie przyrumienione.
Dorzucamy grzyby i dusimy, często mieszając, przez kolejne 5 minut. Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną i zaczną pachnieć, ok. 30 minut. Sprawdzamy smak i doprawiamy, jeśli trzeba.
Miksujemy zupę na gładki krem blenderem ręcznym w garnku lub przelewamy do robota kuchennego, miksujemy i wlewamy z powrotem do garnka.
Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę oraz mleko i podgrzewamy przez ok. 5 minut — zupa powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca.
Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Każdą porcję zupy dekorujemy szczyptą szczypiorku.
Przepis pochodzi z książki Susan Herrmann Loomis W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Przeł. Anna Sak. Wydawnictwo Literackie.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013