Krem grzybowy Crème de champignons
19 maja 2016
Krem grzybowy

Zupa o bogatym, eleganckim smaku.

 

Ten przepis zaczerpnęliśmy z książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Susan Herrmann Loomis. Zachowajcie go na jesień, gdy w lasach i na targach pojawią się świeże grzyby. My nie mogliśmy się powstrzymać i przetestowaliśmy danie na grzybach mrożonych. Zupa była pyszna. Autorka lubi podawać ją z pinot gris z Alzacji. W książce znajdziecie w sumie 85 przepisów na różne dania i różne pory roku oraz objaśnienia 12 podstawowych technik kulinarnych.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

 

2 pory (tylko białe i delikatne zielone części),

starannie umyte i posiekane

3 łyżki masła

sól morska

750 g różnych grzybów, np. lejkowców dętych, kurek

i pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych dość grubo

6 szklanek (1,5 l) bulionu lub domowego wywaru drobiowego

1½ szklanki (375 ml) śmietanki kremówki

1½ szklanki (375 ml) pełnotłustego mleka

świeżo zmielony biały pieprz

1 posiekany pęczek świeżego szczypiorku

 

 

W dużym garnku pod przykryciem dusimy na maśle pory ze szczyptą soli, ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinny zrobić się miękkie, ale nie przyrumienione.

 

Dorzucamy grzyby i dusimy, często mieszając, przez kolejne 5 minut. Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną i zaczną pachnieć, ok. 30 minut. Sprawdzamy smak i doprawiamy, jeśli trzeba.

 

Miksujemy zupę na gładki krem blenderem ręcznym w garnku lub przelewamy do robota kuchennego, miksujemy i wlewamy z powrotem do garnka.

 

Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę oraz mleko i podgrzewamy przez ok. 5 minut — zupa powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca.

 

Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Każdą porcję zupy dekorujemy szczyptą szczypiorku.

 

 

vivelacuisinepl_loomis_grzybowa_600px_882

Przepis pochodzi z książki Susan Herrmann Loomis W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Przeł. Anna Sak. Wydawnictwo Literackie.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM