Truskawki po bordosku
16 czerwca 2016
Truskawki po bordosku

Truskawki i wino

 

To najprostszy sposób na truskawki w czerwonym winie. Być może mieszkańcy Bordeaux i okolic zainspirowali się klasycznym połączeniem z Szampanii i w ten sposób truskawki oraz szampan doczekały się bordoskiego kuzynostwa. Jeśli mamy dobre truskawki i dobre czerwone wino, trudno o bardziej orzeźwiający deser na letnie dni.

 

Składniki:

 

500 g truskawek

250 ml czerwonego wina z Bordeaux

100 g cukru pudru

 

Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Posypujemy cukrem pudrem, mieszamy, przekładamy do kieliszków lub pucharków i zalewamy winem. Odstawiamy na pół godziny. Każdy kieliszek dekorujemy listkiem mięty, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

 

vivelacuisinepl_truskawki_w_winie_600px_600px_882

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM