Truskawki po bordosku
16 czerwca 2016
Truskawki i wino
To najprostszy sposób na truskawki w czerwonym winie. Być może mieszkańcy Bordeaux i okolic zainspirowali się klasycznym połączeniem z Szampanii i w ten sposób truskawki oraz szampan doczekały się bordoskiego kuzynostwa. Jeśli mamy dobre truskawki i dobre czerwone wino, trudno o bardziej orzeźwiający deser na letnie dni.
Składniki:
500 g truskawek
250 ml czerwonego wina z Bordeaux
100 g cukru pudru
Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Posypujemy cukrem pudrem, mieszamy, przekładamy do kieliszków lub pucharków i zalewamy winem. Odstawiamy na pół godziny. Każdy kieliszek dekorujemy listkiem mięty, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013