Fasolka szparagowa sauté
09 września 2016
Fasolka szparagowa

Zielone jest zdrowe.

 

Francja zajmuje pierwsze miejsce pośród krajów europejskich jeśli chodzi o wolumen produkcji fasolki szparagowej. O tym, jak popularne jest to warzywo we francuskiej kuchni, pisze David Lebovitz: „Les haricots verts, czyli zielona fasolka szparagowa, pewnie doczeka się kiedyś statusu dania narodowego, bo jada się ją w całej Francji i do tej pory nie spotkałem ani jednego Francuza, który by jej nie lubił. Do tego stopnia, że w paryskich bistrach często podawana jest do steków zamiast frytek.” (David Lebovitz, Moja kuchnia w Paryżu, przeł. Regina Mościcka, Pascal 2014). Rachel Khoo dodaje: „We Francji, żeby sprawdzić, czy bistro jest dobre, czy marne, wystarczy obejrzeć ich haricots verts. Jeśli zielona fasolka jest matowa i sflaczała, bo pochodzi z puszki albo była za długo gotowana, to raczej nie zwiastuje dobrego szefa kuchni. (Rachel Khoo, Moja francuska kuchnia, przeł. Żaneta Delicka, Albatros 2014).

 

 

Składniki:

 

500 g fasolki szparagowej (z odciętymi końcówkami)

3 łyżki posiekanej drobno pietruszki

50 g masła

1 ząbek czosnku (opcjonalne)

 

Fasolkę gotujemy przez 15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Masło topimy na patelni i dorzucamy drobno posiekany ząbek czosnku, smażymy przez 2 minuty. Fasolkę odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy ok. minutę na dużym ogniu, podrzucając patelnią. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i zestawiamy z ognia.

 

vivelacuisinepl_fasolka_szparagowa_600px_882

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM