Proste i pyszne.
Perliczki ceni się za delikatne mięso o wyrazistym smaku nieco przypominającym smak dzikiego ptactwa: bażanta czy kuropatwy. Francja, która słynie z doskonałej jakości drobiu, jest również pierwszym na świecie producentem i eksporterem w tej kategorii. Główne strefy hodowli perliczek to Kraj Loary, regiony południowo-zachodnie, Rodan - Alpy i Centrum. A ponieważ w ich konsumpcji Francja również zajmuje pierwsze miejsce, sposobów na przyrządzenie tego pysznego mięsa nie brakuje. Przepis na perliczkę w kapuście należy do najbardziej tradycyjnych. Pochodzi z północy Francji.
Składniki
1 perliczka o wadze ok. 1,2 kg
1 mała główka kapusty włoskiej
150 g wędzonego boczku
3 marchewki
20 g masła
4 gałązki estragonu
sól, pieprz
Perliczkę nacieramy masłem, posypujemy solą i pieprzem na wierzchu i od wewnątrz. Do środka wkładamy gałązki estragonu, nóżki związujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220˚C i pieczemy w brytfannie lub ceramicznym naczyniu przez 40 minut. W tym czasie kapustę kroimy na ćwiartki i usuwamy głąb. Marchewki obieramy i kroimy ukośnie na nieduże kawałki. Oba warzywa gotujemy przez 15 minut w gorącej osolonej wodzie, a następnie odsączamy. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni, przekładamy boczek na talerz, a na tłuszczu na dość mocnym ogniu obsmażamy szybko marchew. Zestawiamy z ognia. Po 40 minutach pieczenia perliczkę wyciągamy z piekarnika i naokoło wykładamy kapustę oraz marchewki. Polewamy tłuszczem z patelni i posypujemy boczkiem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013