Abondance
26 września 2016
Ser z gór Sabaudii.
Jeden krąg sabaudzkiego sera abondance waży od 7 do 10 kg i ma od 35 do 45 cm średnicy. By powstał, potrzeba 100 litrów mleka. Wyłącznie od krów trzech ras: montbéliarde, tarine oraz abondance, charakteryzującej się rdzawobrązową maścią z białymi plamami wokół oczu, na podbrzuszu i nogach. Ta ostatnia jest najważniejsza – stado musi liczyć minimum 55% krów tej rasy, by pozyskane mleko można było przeznaczyć na wyrób sera tego rodzaju. Znakomitą jakość rasy abondance zawdzięcza się selekcji bydła – sama hodowla sięga wieków wcześniejszych, była dziełem plemienia Burgundów – prowadzonej w średniowieczu przez mnichów z opactwa Sainte Marie d'Abondance, którzy karczowali też lasy pod pastwiska, trudnili się serowarstwem i wprowadzali w jego arkana miejscowych rolników, a przy tym skutecznie zadbali o „reklamę”. Za ich sprawą abondance w 1381 roku zagościł na stole biskupów zebranych na konklawe w Awinionie i był niezwykle ceniony na dworze książąt sabaudzkich.
Od 1990 roku abondance jest wyrobem chronionym i objętym unijnym znakiem AOP. Rygorystyczna specyfikacja zabrania m.in. stosowania paszy sfermentowanej w hodowli bydła mlecznego; żywione latem trawą, zimą sianem, daje zdrowe, doskonałej jakości mleko na ser, którego wyrobem zajmuje się dziś około 60 producentów. Sery dojrzewają od 4 do 6 miesięcy w domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych fruitières, których właściciele skupują mleko od rolników. Charakteryzują się równą skórką, miąższem o barwie kości słoniowej, owocowym aromatem i orzechowym smakiem. W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych wytrawnych win lub win beaujolais. Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań jak berthoud, poêlée baïse, croûte campagnarde czy fondue. Co roku z początkiem października Syndykat Serowarski w Abondance w ramach targów organizuje doroczny konkurs na najlepszy ser abondance.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013