Już pisaliśmy, że Francuzi uwielbiają czekoladę. Uwielbiają też rozmaite ciasta i desery na jej bazie. To, co jest très, très choco, musi być dobre... I zdrowe (oczywiście w odpowiednich proporcjach) – czekolada nie tylko poprawia nam humor, ale i chroni przed chorobami serca. Badania wykazują, że korzystnie wpływa na dobry cholesterol, a u osób z nadciśnieniem pomaga obniżyć ciśnienie. Zawiera też antyoksydanty.
Czekoladowy fondant to jedno z najbardziej klasycznych francuskich ciast czekoladowych. Fondant, czyli rozpływające się w ustach. Skórka ma być krucha, a wnętrze wilgotne, wręcz „żywe”. Ciasto jest łatwe w wykonaniu i mało czasochłonne – na przygotowanie wystarczy nam 15 minut.
Składniki:
200 g czarnej gorzkiej czekolady, podzielonej na kawałki
3 jaja
125 g masła, pokrojonego w kostkę
150 g drobnego cukru
70 g mąki
Na łaźni wodnej topimy czekoladę, masło i cukier, delikatnie mieszając. Zestawiamy z ognia i dodajemy mąkę, a następnie po jednym jajku. Po dokładnym wymieszaniu mikserem, jednolitą masę wlewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Uwaga! Zadbajmy, by temperatura w piekarniku rzeczywiście wynosiła 200°C. Wtedy na pewno upieczemy fondant, a nie zakalec. Termometr w piekarniku pomoże nam precyzyjnie kontrolować temperaturę.
Użyliśmy tortownicy o średnicy 18 cm, można użyć nieco większej.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013