Coraz zimniej, trzeba się pokrzepić
27 listopada 2016
Coraz zimniej,

Tłuste targi

 

5 listopada rozpoczynają się tradycyjne marchés au gras na placu Świętego Ludwika w Périgeux - skarbiec foie gras, konfitowanych mięs, dorodnych, tuczonych kukurydzą gęsi i kaczek. Dla najpiękniejszych okazów hodowlanych przewidziano nagrody. Tradycyjnie co roku 11 listopada ulicami Varaignes maszerują... indyki. To chluba okolicznych hodowców. Niestety, wiele z nich trafi pod rzeźniczy nóż gdyż finałem Wystawy indyków są degustacje dań przygotowanych przez miejscowych restauratorów. 26 i 27 listopada w Loupiac trwają Drzwi Otwarte - około 30 producentów wina otwiera podwoje swoich chais i we współpracy z wytwórcami foie gras zapraszają na degustacje specjałów z kaczek i gęsi popijanych kieliszkiem słodkiego białego wina.

 

Beaujolais nouveau est arrivé!

 

Jak uświęcona wiekami tradycja każe, trzeci czwartek listopada we Francji, a także w wielu krajach poza jej granicami, upływa pod znakiem Bachusa rozkochanego w młodym winie beaujolais. Główne obchody odbywają się w Beaujeu (Prowansja, 16 listopada). Już minutę po północy w nocy ze środy na czwartek słychać dźwięk odszpuntowania beczek i młode wino leje się strumieniem do kieliszków jego spragnionych amatorów. Ale listopad to także czas znakomitych burgundów. Od 18 do 20 listopada w Palais des Congrès w Beaune odbywa się Święto wielkich win z Burgundii. Na degustacje czekają wina z prawie 700 winiarskich domen, w sumie 10 000 butelek. W  ten sam weekend w piwnicach Hôtel Dieu w tym samym miasteczku odbywa się najsłynniejsza z aukcji win, na którą ściągają kupcy z całego świata. Przychód z licytacji przeznacza się na utrzymanie szpitali.

 

Salony i targi

 

Salon Smaki i Siedliska w alpejskim Chambéry (25-27 listopada) to święto gastronomii sabaudzkiej, górskich dań, win i produktów, w szczególności słynnych serów. Salon Siedliska i Smaki w Arras (18-20 listopada) kładzie nacisk na promocję produktów i kuchni regionu Nord-Pas-de-Calais, ale na targach obecne są też produkty z innych regionów kraju. Kontrpropozycją jest odbywający się równolegle na Lazurowym Wybrzeżu Salon Smaki i Siedliska (Mandalieu-La Napoule). Dominują tu smaki lekkiej i słonecznej kuchni śródziemnomorskiej. Międzynarodowy Salon Gastronomiczny w Dijon (1-13 listopada) szczyci się długą, bo sięgającą 1921 roku tradycją. To rozpisane na dwa tygodnie święto francuskiej gastronomii wypełnione kulinarnymi pokazami, prezentacjami, degustacjami, animacjami z udziałem licznych bractw, konferencjami i konkursami. A ponieważ miasto uważa się za francuską stolicę pierników nie może zabraknąć też rywalizacji cukierniczej w tej kategorii. Gastronomadzi w Angoulême (Poitou-Charentes, 25-27 listopada) to trzydniowy festiwal smaku obejmujący targ produktów regionalnych, warsztaty, degustacje i pojedynki kulinarne. W wydarzeniu udział bierze 60 szefów kuchni (wielu nosi tytuł Meilleur Ouvrier de France), 130 rzemieślników i producentów żywności. Planuje się wydanie 8455 posiłków.

 

Sezon na trufle rozpoczęty

 

Od listopada do lutego trwa we Francji gorączka złota! Mowa oczywiście o czarnym złocie, czyli truflach. 19 listopada w prowansalskim Richerenches proklamowano uroczyście rozpoczęcie sezonu. Targ truflowy w tym miasteczku uważany jest za największy we Francji jeśli chodzi o handel czarną odmianą. W dorocznym Ban des Truffes biorą udział członkowie Bractwa Czarnego Diamentu, hodowcy tych aromatycznych grzybów, sprzedawcy i pośrednicy handlowi, restauratorzy oraz okoliczni mieszkańcy. W programie m.in. konferencja na temat trufli, wieczór z bajkami i baśniami, degustacje dań na bazie trufli. Tylko czekać na targi w innych miejscowościach południa i południowego zachodu Francji!

 

Zapach grzanego wina

 

Koniec listopada to też początek bożonarodzeniowych kiermaszy i targów. Najsłynniejszy odbywa się w Strasburgu, ale położone nieopodal urocze Colmar też upomina się o laury. Tutejszy targ, niezwykle malowniczy, bo malownicza jest sama sceneria miasteczka - prawdziwej perły alzackiej prowincji, odbywa się w pięciu miejscach: na placu Joanny D'Arc królują produkty regionalne, w Ancienne Douane - rzemiosło i gastronomia, w Petit Venice - artykuły dla dzieci, Koïfhus - wyroby garncarskie, szklane, ceramiczne i z drewna, wreszcie na place des Dominicains można kupić choinki, jemiołę, ostrokrzew i wiele świątecznych dekoracji. Zapachniało grzanym piwem, piernikami, świeżą jedliną, zapachniało.... Targ jest otwarty od 25 listopada do 31 grudnia.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM