Miodowo-korzenny smak alzackiej zimy.
Piernikowe serce Francji bije pośród przepięknych winnic w alzackim Gertwiller. Niewielkie miasteczko, liczące ledwie 1300 mieszkańców, już w XIX wieku zyskało tytuł francuskiej stolicy piernika, aczkolwiek podobne pretensje roszczą sobie też szampańskie Reims i burgundzkie Dijon. Przepis (wraz ze składnikami w postaci przypraw korzennych!) pojawił się we Francji w średniowieczu za sprawą wracających do królestwa krzyżowców. Najstarszy zachowany w Alzacji pochodzi z XV wieku i zakłada wykorzystanie na 8 funtów mąki, miarę miodu, 64 g cynamonu, 16 g goździków, 16 g imbiru i 16 g anyżu. Prawdziwy piernik nie zawiera mleka, masła, ani jajek i bazuje na tzw. cieście matce, które w umiarkowanej temperaturze dojrzewa minimum 2 doby, a najlepiej nawet od 4 do 6 tygodni. Przepis, który proponujemy poniżej, pochodzi z Maison Lips, ma jednak już mniej tradycyjny charakter, tzn. zawiera masło i mleko, nie wymaga też przygotowania tzw. ciasta matki. Piernikowe tradycje Maison Lips sięgają 1806 roku. Obecnie w miasteczku działa też drugi producent pierników, Fortwenger. Łączna produkcja wynosi kilka ton rocznie. Na początku XX wieku w miasteczku wyrobem pierników trudniło się 8 cukierni i piekarni.
Składniki:
160 g mąki
160 g miodu, najlepiej wielokwiatowego
60 g masła
60 g brązowego cukru
7 g sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
70 g mleka
Stopione masło mieszamy z miodem oraz mlekiem, a następnie cały czas mieszając, dodajemy mąkę i cukier. Na końcu dodajemy przyprawy oraz sodę oczyszczoną. Wlewamy do formy o wymiarach 20 cm x 10 cm x 7 cm. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150˚C. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013