Drożdżowa korona z Prowansji.
6 stycznia, w Święto Objawienia Pańskiego, potocznie zwane Świętem Trzech Króli, w całej Francji piecze się i degustuje galettes des Rois lub brioches des Rois. Galette des Rois to placek złożony z dwóch warstw ciasta francuskiego wypełnionych kremem migdałowym albo frangipane chociaż zdarzają się także inne nadzienia. Brioche des Rois, zwana też couronne des Rois, royaume albo po prostu ciastem (gâteau des Rois), należy do tradycji południa Francji i jest ciastem drożdżowym. Okrągłe, z dziurą pośrodku, udekorowane owocami kandyzowanymi przypomina królewską koronę. Tradycja degustacji jest jednak wszędzie podobna. Placek lub brioszka są ceremonialnie dzielone na kawałki w liczbie odpowiadającej liczbie biesiadników. Najmłodsza z osób, najlepiej dziecko, wchodzi pod stół i stamtąd wskazuje, komu podaje się kolejne kawałki ciasta. Celem jest zachowanie przypadkowości podziału ciasta, które ukrywa w sobie maleńką ceramiczną lub plastikową figurkę zwaną fève (ziarno bobu) gdyż dawniej to właśnie ziarno bobu, fasolka znajdowało się w świątecznym placku. Osoba, która znajdzie w swoim kawałku figurkę, zakłada fantazyjną koronę przygotowaną przez uczestników zabawy albo przyniesioną z cukierni i zostaje „królem”. „Poddani” spełniają jej życzenia, w zamian za co mogą liczyć na to, że w przyszłym roku obecny „król” ufunduje nowy placek. W Prowansji jest nieco inaczej - w brioszce ukryte są dwie fèves. Pierwsza to rzeczywiście fasolka, druga to sujet - figurka, najczęściej prowansalski santon. Królem zostaje ten, kto znajdzie w swoim kawałku fasolkę.
Składniki
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
300 g mąki
50 g cukru
1 łyżeczka soli
skórka z połowy cytryny
skórka z połowy pomarańczy
2 łyżki wody pomarańczowej
1 jajo, rozbełtane
70 g miękkiego masła
1 żółtko
3 łyżki mleka
owoce kandyzowane
grubo rafinowany cukier
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, dodajemy też wodę pomarańczową oraz skórki cytrusowe i mieszamy. Wlewamy drożdże i rozbełtane jajo. Wyrabiamy przez około 10-15 minut, aż otrzymamy zwarte ciasto. Nie zaprzestając wyrabiania, dodajemy po kawałku masła. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz. w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu odpowietrzamy ciasto, uderzając w nie pięścią. Wykładamy na stolnicę, kształtujemy wałek i łączymy końce. W wybrane miejsce wciskamy figurkę i fasolkę. Wykładamy do formy o średnicy 24 cm, w środku wstawiamy kominek w postaci rulonika z tektury lub małej obręczy cukierniczej o średnicy 6 cm, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy cukrem i dekorujemy owocami kandyzowanymi. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 30-40 minut.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013