Pogromca głodu.
Nazywają się matafans lub matefaims, bo „poskramiają głód” - matent la faim. Te grube naleśniki są kuzynami rosyjskich blinów i amerykańskich pancakes. Wywodzą się z kuchni rustykalnej różnych regionów Francji. Były pożywieniem chłopów pracujących w polu. Przed wyruszeniem do pracy posilali się solidnymi plackami z tartych ziemniaków. To była pierwotna wersja matafans. Z czasem przepis ewoluował, z jednej strony w kierunku słonego naleśnika czy quasi-omletu, do którego dodawano warzywa, ser i boczek, z drugiej w kierunku słodkiej deserowej wersji jak poniższa.
Składniki:
3 jaja
500 ml mleka
230 g mąki
skórka starta z cytryny
łyżeczka sody oczyszczonej
oliwa do nacierania patelni
konfitura morelowa
syrop lawendowy:
3 łyżki miodu lawendowego
sok z cytryny
łyżka oliwy (najlepiej z Nyons)
Przygotowujemy matafans: w misce ubijamy jaja i mleko. Wsypujemy przesianą przez sito i wymieszaną z sodą oczyszczoną mąkę. Dodajemy utartą skórkę cytrynową. Ubijamy aż uzyskamy gładką, pozbawioną grudek mieszankę. Odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu smażymy małe, stosunkowo grube naleśniki na rozgrzanej patelni o średnicy 14 cm.
Smarujemy je konfiturą morelową lub polewamy syropem na bazie miodu lawendowego.
Przygotowujemy syrop: do rondelka wlewamy sok z cytryny i miód, podgrzewamy, aż miód się rozpuści i połączy z sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia, dodajemy oliwę i ubijamy trzepaczką, aż uzyskamy gładki sos.
Przepis pochodzi z książki Estérelle Paynay, Provence. Les meilleures recettes, Hachette 2014.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013