Matafans
26 marca 2017
Matafans

Pogromca głodu.

 

Nazywają się matafans lub matefaims, bo „poskramiają głód” - matent la faim. Te grube naleśniki są kuzynami rosyjskich blinów i amerykańskich pancakes. Wywodzą się z kuchni rustykalnej różnych regionów Francji. Były pożywieniem chłopów pracujących w polu. Przed wyruszeniem do pracy posilali się solidnymi plackami z tartych ziemniaków. To była pierwotna wersja matafans. Z czasem przepis ewoluował, z jednej strony w kierunku słonego naleśnika czy quasi-omletu, do którego dodawano warzywa, ser i boczek, z drugiej w kierunku słodkiej deserowej wersji jak poniższa.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

3 jaja

500 ml mleka

230 g mąki

skórka starta z cytryny

łyżeczka sody oczyszczonej

oliwa do nacierania patelni

 

konfitura morelowa

 

syrop lawendowy:

 

3 łyżki miodu lawendowego

sok z cytryny

łyżka oliwy (najlepiej z Nyons)

 

Przygotowujemy matafans: w misce ubijamy jaja i mleko. Wsypujemy przesianą przez sito i wymieszaną z sodą oczyszczoną mąkę. Dodajemy utartą skórkę cytrynową. Ubijamy aż uzyskamy gładką, pozbawioną grudek mieszankę. Odstawiamy na pół godziny. Po upływie tego czasu smażymy małe, stosunkowo grube naleśniki na rozgrzanej patelni o średnicy 14 cm.

 

Smarujemy je konfiturą morelową lub polewamy syropem na bazie miodu lawendowego.

 

Przygotowujemy syrop: do rondelka wlewamy sok z cytryny i miód, podgrzewamy, aż miód się rozpuści i połączy z sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia, dodajemy oliwę i ubijamy trzepaczką, aż uzyskamy gładki sos. 

 

vivelacuisinepl_matafan_2_600px_882

Przepis pochodzi z książki Estérelle Paynay, Provence. Les meilleures recettes, Hachette 2014.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM