Inaczej assiette landaise, talerz z Landów.
Ta sałatka, zwana też talerzem landyjskim, jest popularną przekąską w Landach, a często funkcjonuje też jako danie główne. Nic dziwnego, rzecz to sycąca! Na zielonych kruchych listkach sałaty leżą największe specjały Gaskonii - foie gras, kacze żołądki i piersi, szynka z Bajonny. Są tu zamierzone kontrasty: kolorów, smaku i tekstury warzywnych i mięsnych ingrediencji, temperatur, bo niektóre składniki wykorzystuje się na ciepło, inne na zimno. Najlepszym towarzystwem będą wina z lokalnych winnic, w razie ich braku świetnie sprawdzą się wina likierowe lub wytrawne chablis.
Składniki (porcje na 1 talerz):
5 plasterków pieczonej lub suszonej piersi z kaczki
2 kacze żołądki
2 plastry foie gras z kaczki
1 plaster szynki z Bajonny
1 pomidor
4 białe szparagi
liście sałaty
1 łyżka stołowa tłuszczu z kaczki
2 łyżki stołowe kukurydzy z puszki
1 łyżka stołowa orzeszków pinii
smalec z kaczki
na winegret:
3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
2 łyżeczki octu winnego
łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Przygotowujemy winegret: w miseczce rozpuszczamy szczyptę soli w occie, dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy, następnie powoli wlewamy oliwę, mieszając cały czas widelcem albo trzepaczką.
Pomidor kroimy na plasterki, szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki octu przez 12-15 minut. Żołądki kroimy na kawałki i przez 2 minuty smażymy na niewielkiej ilości smalcu z kaczki. Liście sałaty myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Skrapiamy winegretem. Pośrodku kładziemy foie gras, naokoło plasterki piersi z kaczki, żołądki, szparagi, plastry pomidora i zrulowany plaster szynki. Posypujemy orzeszkami piniowymi i kukurydzą. Doprawiamy resztą winegretu, solą i pieprzem. Inna opcja to ułożenie poszczególnych składników obok siebie albo - często spotykany w domowych aranżacjach - „artystyczny” chaos.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013