Na noże!
22 maja 2017
Na noże!

Wokół winorośli

 

Święto wina w Cassis (Prowansja, 14 maja) rozpoczyna msza, podczas której ksiądz błogosławi wino pochodzące z 12 lokalnych produkcji. Następnie na placu Baragnin przychodzi czas na degustację i sprzedaż, a o 13:00 w miejskim ogrodzie odbywa się obiad na świeżym powietrzu. Inną atrakcją jest piknik. W ten sam weekend w Blaye (Akwitania) odbywa się Maraton win, wydarzenie jednocześnie sportowe i enologiczne. Ci którzy bardziej niż bieganie wolą spacer, mogą wybrać powolne zwiedzanie winnic i zamków połączone z degustacją win i posiłkiem. 19 maja w Chablis rozpoczyna się Festiwal muzyczny grands crus z Burgundii, który w tym roku honoruje 80-lecie szlaku Grands Crus de Bourgogne. Wino, muzyka i architektura tworzą tu niezwykły tercet, orkiestrowany 50 koncertami i 30 wydarzeniami enologicznymi. 20 i 21 maja w stolicy regionu Nowa Akwitania odbywa się Week-end grands crus z Bordeaux. Ponad 110 producentów wina przedstawia wina z dwóch ostatnich roczników. W niedzielę można zwiedzić okoliczne winnice wybierając trasę Graves i Sauternes lub Médoc lub też zjeść śniadanie nad brzegiem Garonny. W alzackim Guebwiller 25 maja 40 producentów wina oraz żywności prezentuje swoje produkty na targu i salonie wina oraz produktów alzackich.

 

Dwa sery

 

Od 12 do 14 maja w Pont-l'Évêque Święto Sera. To przede wszystkim święto sera o tej samej nazwie oraz trzech innych pochodzących z Normandii - camemberta, livarota i neufchâtela. Na targowych stołach pojawią się jednak także serowarskie specjały z innych regionów Francji. Udział bierze prawie 100 serowarów i sprzedawców. Wielka atrakcją jest doroczny konkurs na najlepszy ser pont-l'évêque. Podobne święto odbywa się 21 maja w prowansalskim Banon. W programie targ, konkurs na najlepszy ser banon, w którym przyznaje się trzy medale: złoty, srebrny i brązowy, degustacje sera, wina i chleba, pokazy wyrobu sera i zawijania go w liście kasztanowca, a także loteria, w której można wygrać tyle serów, ile ma się lat. Ubiegłoroczny zwycięzca cieszył się aż 89 nagrodami! Gościem honorowym w tym roku jest Burgundia.

 

Ostra impreza

 

Coutellia to międzynarodowy salon poświęcony sztuce kucia noży. Wyroby kowalstwa artystycznego i dużych renomowanych firm prezentuje 220 sprzedawców przybyłych z całego świata. Gospodarzem wydarzenia jest miasto Tiers w Owernii, w którym tradycje wyrobu noży sięgają początku XIII wieku. Dziś działa tu 78 firm produkujących noże w skali przemysłowej oraz 34 rzemieślników. Salon odbywa się od 20 do 21 maja. Jest uważany za jeden z najważniejszych festiwali tego rodzaju na świecie.

 

Skarby prowincji

 

Podczas Targu Gastronomicznego w Cristolles (20-21maja) 40 małych producentów sera, wina i wędlin przybyłych z różnych części Francji ma okazję do zaprezentowania swoich produktów pikardzkim konsumentom. Targ Żywności w Besançon co roku gromadzi około 500 producentów i sprzedawców w sektorze gastronomicznym. Po raz pierwszy zorganizowano go w 1921 roku, dziś jest więc 91-jednoletnim staruszkiem, bardzo jednak dziarskim. Tegoroczna edycja odbywa się od 20 do 28 maja, a jej gościem honorowym jest Maroko. W sercu Czarnego Périgord, w miasteczku Sarlat (25-26 maja) co roku wiosną rolnicy, rzemieślnicy i producenci żywności na lokalnym targu zachwalają swoje specjały. Króluje bezsprzecznie foie gras, ale kurczaki, wieprzowina, truskawki, orzechy, trufle, miód, mleko, wina i destylaty cieszą się olbrzymim zainteresowaniem ze strony kupujących. Najważniejsze, by produkt był autentyczny, tradycyjny i wysokiej jakości. Dni Regionalne w Sarlat odbywają się od 25 do 26 maja.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM