Smaki czerwca
30 czerwca 2017

Kieliszek wina

 

Miesiąc rozpoczyna ekscentryczna uroczystość. Co roku 1 czerwca o godzinie 19.00 w Boulbon (Prowansja - Alpy - Lazurowe Wybrzeże) mężczyźni spotykają się w kościele Świętego Józefa. Z butelką wina w ręku gromadzą się w kaplicy pod wezwaniem świętego Marcellina i nieopodal relikwiarza ze szczątkami świętego odśpiewują ku jego czci prowansalski hymn, po czym ksiądz błogosławi wino, z którym przybyli. W Poświęceniu Butelek nie mogą brać udziału kobiety, czekają więc na zewnątrz. Pochodzenie ceremonii jest niejasne. Prawdopodobnym praźródłem są pogańskie rytuały płodności związane z wodą i winem. Miejscowa tradycja łączy genezę obrzędu z przybyciem do miasteczka benedyktynów, których misją było osuszenie okolicznych bagien. Pobłogosławione przez nich wino miało odpędzać gorączkę. Innego rodzaju winiarska impreza odbywa się w Burgundii. Muzyka i Wino to eksluzywny muzyczno-enologiczny festiwal adresowany do melomanów i koneserów dobrych win. Odbywa się w zamku Clos de Vougeot i trwa od  6 do 25 czerwca. Koncerty muzyki klasycznej – wykonane zostaną m.in. utwory Mozarta, Rachmaninowa, Rossiniego, Haydna i Ravela – poprzedzają degustacje win pochodzących z największych winnic regionu. Jednym z mecenasów wydarzenia jest Confrérie des Chevaliers du Tastevin.

 

Z warzywnej grządki

 

Od 9 do 11 czerwca w pirenejskim Trébons bohaterką lokalnego festynu jest słodka cebulka, z której upraw miejscowość słynie od XIX wieku. Na gości czeka 2 000 porcji kurczaka w cebuli. 11 czerwca w Plougastel w Bretanii odbywa się Święto Truskawek, a w prowansalskim Casaneuve Święto Czereśni. W czerwcu nie brak warzywno-owocowych wydarzeń o lokalnym albo krajowym zasięgu. 16 czerwca rusza 12. edycja Festiwalu Świeżych Owoców i Warzyw. Potrwa do 25 czerwca i obejmie cały kraj. Składają się na nią warsztaty i degustacje, których animatorami są kucharze oraz dietetycy. Ta pochwała świeżych sezonowych nowalijek, które trafiają właśnie z grządki na talerz, adresowana jest przede wszystkim do rodziców i dzieci. Organizatorzy zaplanowali także konkurs na najpiękniejszy piknik. 17 czerwca w paryskim parku Buttes Chaumont powstanie rzeźba z owoców i warzyw wykonana przez słynnego w tej sztuce Williama Hermera. 25 czerwca w Amiens będzie miał miejsce doroczny Targ na wodzie, w którym udział biorą warzywnicy prowadzący uprawy na pobagiennych wysepkach zasilanych wodą Sommy. Przebrani w dawne stroje obładowują swoje barki warzywami i ziołami, by kanałem przewieźć je do Saint-Leu, historycznej dzielnicy miasta, gdzie na placu Parmentiera odbywa się targ będący żywym wspomnieniem dni, kiedy ogrodnicy z działek na bagnach zaopatrywali całe miasto w warzywa.

 

Serowarzy też się cieszą

 

3 i 4 czerwca w owerniackim Pailherols Święto Serów Tradycyjnych. W programie m.in. warsztaty serowarskie, pokazy dawnych metod produkcji cantala i salersa, degustacje i targ serów oraz innych produktów regionalnych. W tym samym czasie w Sainte-Maure-de-Touraine Wystawa Serów, podczas której najlepszy z kozich serów otrzyma wyróżnienie – Złotą Kozę. 4 czerwca w Rocamadour, słynącym z wyrobu koziego sera, obchody Święta Serów Rzemieślniczych rozpoczynają się od uroczystej Mszy Owoców Ziemi, po której następuje przemarsz pasterzy i koziej trzody uliczkami średniowiecznego miasteczka. Po pobłogosławieniu stada następują liczne degustacje, prezentacje oraz konkurs serowarski. Na targu sprzedawane są nie tylko sery z Rocamadour ale i inne francuskie sery regionalne.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM