Komosa ryżowa z Anjou
30 lipca 2017
Komosa ryżowa z Anjou

Z Andów do Anjou.

 

Uprawiana od 5 tysięcy lat w Ameryce Południowej komosa ryżowa, zwana złotem Inków i peruwiańskim ryżem, od kilku lat uprawiana jest we Francji. W łagodnym klimacie Anjou znalazła dogodne warunki do rozwoju.

 

Historia upraw jest dziełem przypadku. W 2008 roku pracujący we Francji Amerykanin Jason Abott dowiedział się od lekarzy, że jego córka cierpi na nietolerancję glutenu. Pracował w branży nasienniczej i postanowił zaprowadzić eksperymentalną uprawę komosy ryżowej. Pierwsze zbiory zebrał w 2010 roku. Założył własne przedsiębiorstwo, znalazł wsparcie w spółdzielni rolnej Kraju Loary CAPL, a także wielu naśladowców. W 2013 roku było ich 50, rok później 150, a obecnie uprawą komosy z Anjou na obszarze 1700 ha zajmuje się 250 rolników. Jak twierdzą, francuska quinoa wyróżnia się bardziej wyrazistym smakiem, kremową barwą i jest bardziej chrupiąca.  

 

Wzrostowi produkcji towarzyszy rosnący popyt. Produkcja francuska zaspokaja 1/3 krajowego zapotrzebowania. Konsumenci cenią komosę za jej wybitne odżywcze i zdrowotne właściwości. Stanowi źródło pełnowartościowego białka, nie zawiera glutenu i jest bogata w błonnik. Przeciwdziała migrenowym bólom głowy, ma niski indeks glikemiczny, obniża poziom cholesterolu, uważa się też, że może zapobiegać nowotworom, miażdżycy i innym chorobom krążenia. Jest świetnym substytutem ziemniaków, makaronów czy ryżu.

 

vivelacuisinepl_quinoa_danjou_600px_882

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM