Wakacje przy stole
30 lipca 2017
Wakacje przy stole

Wydarzyło się

 

12 lipca 1969 roku w Valence urodziła się Anne-Sophie Pic, restauratorka, czwarta w historii francuskiej kuchni kobieta szef kuchni, która zdobyła trzy gwiazdki Michelina (2007). W  2011 roku została Kawalerem Legii Honorowej. Jest jedną z najbardziej wpływowych kobiet we francuskiej gastronomii. Pochodzi z rodziny o kilkupokoleniowej restauratorskiej tradycji.

 

Po melony do Luberon

 

Cavaillon, prowansalskie miasteczko o greckich i rzymskich korzeniach, z miejscowej odmiany melonów słynie już od XV wieku. Złoty wiek upraw rozpoczął się w połowie XIX wieku. Pisarz i smakosz Aleksander Dumas ojciec oddał miejscowej bibliotece 300 czy 400 swoich tomów w zamian za dożywotnie roczne dostawy melonów. Dobra passa hodowców melonów skończyła się w 1980 roku. Po latach kryzysu i zmniejszania areału upraw ta gałąź rolnictwa odbudowuje się, trwają prace nad stworzeniem marki „melon z Cavaillon” i wpisaniem ich na listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym. Co roku w lipcu odbywa się w Cavaillon Féria du melon, święto melona i innych prowansalskich tradycji i zabaw jak miejscowa wersja korridy, przepędzanie 100 koni ulicami miasteczka. Kulinarnym sercem święta jest targ produktów rolnych oraz degustacje melonów.

 

Najlepsze morele

 

Położona na północ od Perpignan miejscowość Rivesaltes nazywane jest światową stolicą muskatów, ale sławę przynoszą mu też morele. Od 1973 roku w lipcu organizowane jest Święto moreli. W tym roku odbywa się 18 lipca. Organizatorzy zaplanowali m.in. targ produktów lokalnych, zawody w jedzeniu moreli na czas i degustacje „abrocotade”, czyli napoju na bazie moreli i wina.

 

Święto Czereśni

 

1 i 2 lipca w Fougerolles (Franche-Comté) rolnicu uprawiający czereśnie oraz degustatorzy wybierają Miss Cerise i raczą się clafoutis z czereśniami oraz kirem. Uprawiane tutaj czereśnie od 2010 roku sa wpisane na listę produktów chronionych apellacją AOC. 8 i 9 lipca w Thannenkirch na uczestników lokalnego festynu czekają czereśniowe tarty, racuchy, tartes flambées z czereśniami.

 

Festival w Chablis

   

Od 7 do 12 lipca w Chablis i okolicy odbywa się muzyczno-enologiczny festiwal nazywany często festiwalem burgudzkich grands crus. W programie koncerty organowe, recital fortepianowy, koncert na flet japoński, dawne tradycyjne pieśni w wykonaniu 5 śpiewaków operowych. Po kazdym koncercie następouje degustacja lokalnych win.

 

Święto sera u Basków

 

30 lipca w Etsaut w targu produktów regionalnych uczestniczy około 90 producentów miodu, wędlin, konfitur, ceramiki, wina, serów i piekarzy. Lokalni serowarzy biorą udział w konkursie na najlepszy ser. Poza konkursem prezentowane sa także sery z innych regionów, gościem honorowym jest comté.

 

Oliwki

 

15 i 16 lipca Fiera di alivu w korsykańskim Montegrosso to okazja posmakowania tutejszych oliwek, oliwy, produktów pochodnych, a także miodów, wędlin i serów, a także odkrycia tajników uprawy oliwek i wyrobu oliwy. W ten sam weekend mieszkańcy Nyons bawią się na Oliwnych Dożynkach i degustują czarne oliwki odmiany tanche oraz tłoczone z nich oliwy. Bractwo Kawalerów Drzewa Oliwnego dokonuje uroczystych intronizacji nowych członków. Podobne atrakcje czekają na uczestników Święta Drzewa Oliwnego w Vans 23 lipca. Dedykowany oliwie i oliwkom dzień zaczyna się  od zwiedzania gaju oliwnego i olejarni.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM