W winnicy, w sadzie, pod kasztanami
14 października 2017
W winnicy, w sadzie,

Edukacja smaku

 

Dzielić stół, posiłek, przyjemność jedzenia i wartości. Dzielić się swoim doświadczeniem, wiedzą, umiejętnościami, przepisami - w klasie, w rodzinie, w kuchni, w Internecie. Przebiegająca pod takimi hasłami 28. edycja akcji Tydzień Smaku (9-15 października) objęła swoim zasięgiem 200 000 dzieci oraz setki osób związanych zawodowo z gastronomią i sektorem spożywczym. Celem jest edukowanie młodych konsumentów - przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, średnich i studentów. Jej lokalnym rozwinięciem są „spacery smaku”, wycieczki do 100 gospodarstw rolnych w regionie Ile-de-France, spotkania z producentami żywności, degustacje (14-15 października).

 

Pieczone kasztany

 

Sezon na kasztany: Castagnades w parku regionalnym Monts d'Ardèche (15 października - 15 listopada), Targ kasztanowy w Mourjou w Owernii (21-22 października), Święto Kasztana w Collobrières na Lazurowym Wybrzeżu, Święto Kasztanów i Borowików w Villefranche w Périgord (21-22 października). Sprzedaż kasztanów i produktów pochodnych: mąki, kremów, marrons glacés itp., warsztaty, konkurs w obieraniu kasztanów, spacery po kasztanowych zagajnikach, animacje z udziałem bractw gastronomicznych. Wszędzie ten sam cudowny zapach pieczonych kasztanów...

 

Weekend w winnicy

 

Czwarta edycja Fascynującego Weekendu Winnice i Odkrycia (19-22 października) odbywa się w winnicach regionu Owernia Rodan Alpy, które otrzymały znak „Winnice i Odkrycia” i jako takie proponują usługi turystyczne złożoną z oferty enologicznej, gastronomicznej, hotelarskiej i kulturalnej. Winnice można poznawać na różny sposób, przemierzając je pieszo, na rowerze, segwayem, citroёnem 2CV, oglądając je z góry w trakcie lotu balonem albo wiatrakowcem lub też schodząc do podziemnych grot w towarzystwie speleologa i enologa, by 100 m pod ziemią poddać się próbie degustacji na ślepo. Można też wziąć udział w lekcjach gotowania, warsztatach na temat łączenia wina z czekoladą albo posłuchać koncertu pośród winorośli.

 

Czekolada

 

Salon Czekolady i Rarytasów z Korsyki w Bastii to drugi rangą po paryskim salon czekolady we Francji. Co roku bierze w nim udział około 40 000 gości. Tegoroczna edycja przypada na dni 19-22 października. Paryski Salon Czekolady odbywa się od 28 października do 1 listopada. 500 czekoladników reprezentuje 60 krajów. Na 14 000 m² można skosztować czekolady z pięciu kontynentów. Jak co roku wielcy szefowie kuchni i czekoladnicy zaprezentują swój kunszt na oczach publiczności.

 

Jabłka

 

W Normandii sezon na jabłka. 14 i 15 października w sercu Pays d’Auge słynącego z cydru i calvadosu, w Vimoutiers Targ Jabłkowy. W programie m.in. konkurs na najlepszą tartę z jabłkami. Od 26 do 29 października w Conches-en-Ouche Święto Jabłek, Cydru i sera. Można przyjrzeć się m.in. pokazom wyrobu cydru i masła.

 

W Espelette pikantnie i czerwono

 

Uroczysta msza w dialekcie baskijskim, w czasie której ksiądz błogosławi papryczki niedawno zebrane z pól, otwiera jedno z najsłynniejszych wydarzeń gastronomicznych Kraju Basków.Okna i balkony domów są przystrojone girlandami czerwonej papryczki. Warkocze świeżej papryczki i słoiczki z suszoną czekają na jej amatorów na targu produktów regionalnych.

 

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM