Beaujolais, trufle i śledzie
13 listopada 2017
Beaujolais, trufle i śledzie

Thanksgiving w wersji Périgord

Co roku 11 listopada czarne indyki, chluba Varaignes (Akwitania), indyczej stolicy Francji, maszerują ulicami miejscowości położonej w regionie Périgord Vert podczas dorocznego Foire aux Dindons. To 52. edycja, tego święta, ale tradycje sięgają ponoć czasów Henryka IV. Stałym elementem jest konkurs na najpiękniejszy indyczy gulgot! Kolorytu wydarzeniu dodaje udział bractw ubranych w tradycyjne stroje. Co roku przyciąga ono między 15 a 20 000 widzów. Atrakcją jest też degustacja bourru, czyli młodego wina, cydru, kasztanów i - niestety dla indyków - pieczystego.

 

Początek sezonu na trufle

18 listopada w Richerenches, stolicy czarnej trufli klasy premium, ogłasza się le ban des truffes, czyli oficjalne rozpoczęcie sezonu na trufle. Proklamacja leży w gestii członków Bractwa Czarnego Diamentu i Gastronomii wspieranego przez klub Truffe Émotion tworzony przez hodowców trufli, restauratorów i miłośników tego niezwykłego grzyba. W programie m.in. pokaz pracy zbieraczy trufli i ich psów, degustacja truflowych omletów, tematyczne odczyty i konferencje.

 

Beaujolais nouveau i słynna aukcja win

Le beaujolais nouveau est arrivé! To najgłośniejszy i najczęściej wydawany okrzyk we Francji w czwartek 16 listopada. Pierwsze kieliszki napełnią się tuż po północy w nocy ze środy na czwartek w Beaujeu, stolicy beaujolais. Tym samym rozpoczną się doroczne Sarmentelles de Beaujeu, Święto Winnej Łodygi. Dzień później pałeczkę przejmują producenci burgundów. Święto Wielkich Win z Burgundii w Beaune odbywa się od 17 do 19 listopada przy udziale przedstawicieli 700 winnic, 25 spółdzielni winiarskich oraz 9 negocjantów. Do degustacji trafi ponad 3 000 win. Największą ekscytację wywołuje jednak Aukcja win w Hospices de Beaune, największa akcja charytatywna w branży. Obsługą wydarzenia odbywającego się zawsze w trzecią niedzielę listopada zajmuje się dom aukcyjny Christie’s. 19 listopada pod młotek licytatora trafią wina z domeny des Hospices de Baune. Wiele z nich to bardzo cenne roczniki. Pozyskany dochód przeznaczony zostanie na utrzymanie i modernizację zabytkowego budynku, w którym odbywa się aukcja (jest to dawny szpital, założony w 1445 roku) oraz na potrzeby współcześnie działających szpitali.

 

Wokół foie gras

4 listopada na placu Świętego Ludwika w Périgeux rozpoczyna się kolejna jesienno-zimowa edycja tzw. marchés au gras. Na targowych stoiskach królują foie gras, kaczki i gęsi z lokalnych hodowli. Targ odbywa się we środy i w soboty. Pierwszy zorganizowano ponad 40 lat temu i od tej pory tradycja jest co roku podtrzymywana przez miejscowych producentów żywności. Od 25 do 26 listopada w winnicach Loupiac organizowane są Dni Otwarte. Do kieliszka wina goście otrzymują foie gras z produkcji w Landach.

 

Kto najlepszy w kuchni

Międzynarodowe Targi Gastronomii w Dijon (1-12 listopada) są nie tylko szóstą pod względem wielkości we Francji imprezą wystawienniczą gromadzącą 600 producentów żywności i napojów alkoholowych. Dla publiczności stanowią też okazję do zapoznania się z umiejętnościami zaproszonych szefów kuchni, a także zaprezentowania własnych. Amatorzy mogą wziąć udział w konkursach na najlepszy piernik, najbardziej fantazyjne babeczki i najlepsze wykonanie deseru La Rose de Sables według przepisu Bernarda Loiseau, a zawodowcy zetrą się na ringu czekoladniczym i cukierniczym, tworząc kreacje zainspirowane modą. Konkurs dla restauratorów przewiduje stworzenie „tajemniczego koszyka”, słonego dania dla 5 osób w 3 godziny. Piekarze będą mogli przedstawić m.in. najpiękniejszy croissant i najpiękniejszą brioszkę. Podczas Salonu Miejsca i Smaki w Arras (17-19 listopada) kulinarnym wyzwaniem będą bagietka klasyczna i tradycyjna, przegrzebki w wersji na Boże Narodzenie, placek na Trzech Króli, wieprzowe rillettes, biała kiszka i andouillette.

 

Morskie klimaty

W listopadzie śledzie, uciekając przed Prądem Zatokowym na Atlantyku, pojawiają się w wodach Opalowego Wybrzeża. Z tej okazji 11 i 12 listopada rybackie miasteczko Étaples-sur-Mer (Nord-Pas-de-Calais) zaprasza na Święto śledzia. W menu śledzie smażone, marynowane oraz wędzone, zupa ze śledzi, grzane wino, tarta i pain perdu. W ten sam weekend w normandzkim Port-en-Bessin-Huppain trwa festiwal Smak morza. Na targu można kupić przegrzebki i inne owoce morza oraz ryby ze świeżego połowu, spróbować dań przyrządzonych przez żony rybaków, przyjrzeć się pracy naprawiaczy sieci, posłuchać opowieści o technice połowów przegrzebków.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM