La Belle-Îloise
18 listopada 2017
La Belle-Îloise

Sardynki z Bretanii

 

La Belle-Îloise to bretońska przetwórnia ryb z siedzibą w Quiberon, dawniej jednym z największym portów rybackich, jeśli chodzi o połowy sardynek. Została założona w 1932 roku przez Georges’a Hillieta. Konkurencja była spora, wybrzeże było usiane setką podobnych przedsiębiorstw, ale Hilliet, syn hurtownika rybnego, fach miał w genach, był przy tym pracowity i ambitny. „Jeśli będzie trzeba, będę sprzedawał sardynki na plaży” – mawiał. Od początku przykładał dużą wagę do sprzedaży bezpośredniej. Pierwszy sklep został otworzony w 1967 roku, obecnie jest ich 73 we Francji i w Belgii. Dziś firmie przewodzi wnuczka założyciela.

 

Konserwy rybne La Belle-Îloise słyną z wysokiej jakości. Kluczowe znaczenie ma jakość ryb – sardynek, tuńczyków i makreli – które trafiają do puszek. Są zawsze świeże, niezamrażane. Priorytetem jest zachowanie naturalnego smaku ryb. Patroszenie jak dawniej wykonywane jest ręcznie. I jak dawniej obróbką ryb zajmują się przede wszystkim kobiety. Co roku do konserw La Belle-Îloise trafia 1 500 ton ryb, z czego 800 ton to sardynki.

 

 

vivelacuisinepl_la_belle_iloise_600px_882

Strona producenta:

https://www.labelleiloise.fr

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM