Świąteczne aromaty w filiżance herbaty
Podczas gdy we francuskich delikatesach najrozmaitsze marki proponują eleganckie puszeczki z Thé de Noël, autorską mieszankę herbacianą możemy przyrządzić w domu samodzielnie. Taka aromatyczna herbata rozgrzeje nas, gdy chwyci mróz, a dzięki zawartości przypraw oraz owoców wykorzystywanych w bożonarodzeniowych daniach podkreśli wyjątkowy i świąteczny charakter degustacji. Może też być sympatycznym upominkiem pod choinkę. Skład thé de Noël maison i ilość użytych składników zależą wyłącznie od naszej inwencji. Decydują nasze preferencje i gusta. Skórki cytrusów, korzenne przyprawy, mieszanka quatre épices, wanilia czy imbir na pewno znajdą się pod ręką. Przecież przygotowujemy z nich pierniki, pierniczki i inne świąteczne desery. Co do herbaty, możemy dowolnie wybierać między czarną, zieloną a białą. Możemy też sięgnąć po rooibos albo dorzucić kilka kwiatów hibiskusa, które nie tylko wzbogacą napar smakowo, ale i sprawią, że herbata nabierze pięknej ciemnoczerwonej barwy.
Składniki
50 g zielonej herbaty
suszona skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
laska cynamonu
5 goździków
1 gwiazdka anyżu
5 ziaren kardamonu
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 laska wanilii
3 ziarenka czerwonego pieprzu
Herbatę wsypujemy do słoiczka. Wanilię przekrawamy na pół i nożem wydobywamy ziarenka, a połówki laski kroimy na mniejsze kawałki. Ziarenka i kawałki laski dodajemy do herbaty. W moździerzu rozgniatamy lekko kardamon i usuwamy jego osłonki. Dorzucamy i następnie rozgniatamy goździki, pieprz, anyż oraz laskę cynamonu. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, podgrzewamy przez 3-4 minuty (musimy uważać, żeby nie przypalić przypraw, ciepło ma tylko uwolnić ich aromaty). Dodajemy do słoiczka z herbatą i wanilią. Zamykamy go i potrząsamy, by rozprowadzić przyprawy po całej objętości. Odstawiamy na tydzień w miejsce o pokojowej temperaturze.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013