Smaki pełne kolorów
12 lutego 2018
Smaki pełne kolorów

Miasto fiołków

 

4 i 5 lutego Tuluza (Akwitania) zaprasza na Święto fiołków. Miasto od połowy XIX wieku słynie z kwiatowych upraw. Fiołki trafiają nie tylko do kwiaciarni, ale też są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, a w formie skrystalizowanej również w cukiernictwie. Na place du Capitole można kupić m.in. pierniki z dodatkiem fiołków, aromatyzowane fiołkami herbaty i fiołkowe cukierki.

 

Dni jeżowców w Carry-le-Rouet

 

Od 1960 roku pierwsze cztery niedziele lutego w prowansalskim Carry-le-Rouet upływają pod znakiem jeżowców. Luty to szczyt sezonu na smaczne lecz kolczaste szkarłupnie zwane „morskimi kasztanami”. Najlepsze są świeżo wyłowione, skropione sokiem z cytryny i jedzone łyżeczką. Takie właśnie można dostać od nurków na nadbrzeżu Malleville.

 

Cytryny w Mentonie

 

Do bajkowych konstrukcji z cytrusów, które są znakiem rozpoznawczym Święta Cytryny w Mentonie (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże), używa się około 145 ton tych owoców. W tym roku ich tematem będzie Bollywood. Festiwal zaczyna się 17 lutego i trwa do 4 marca. Oczekiwana publiczność: 240 000 osób.

 

Królewska tradycja

 

Tradycje targu andouilles w Val-d'Ajol sięgają 1831 roku. To wtedy Ludwik Filip w specjalnym rozporządzeniu wyznaczył trzeci poniedziałek lutego na dzień targowy poświęcony aromatycznej kiełbasie z podrobów. 19 lutego na targu zostanie przyznana Grand prix littéraire de l’andouille, będzie też można skosztować gandoyau, kiełbasy mierzącej od 20 do 30 cm!

 

24 i 25 lutego Chartres zaprasza na Weekend z Henrykiem IV. Był to jedyny francuski monarcha koronowany w tutejszej katedrze. Do historii gastronomii przeszedł jako król dbający o to, by każdy z jego poddanych mógł w niedzielę włożyć kurę do garnka. Restauracje miasta zapraszają w ten weekend na buliony i poule-au-pot.

 

Żółte wino

 

Na otwarcie beczek ze słynnym vin jaune w Jurze - La Percée du Vin Jaune - co roku ściąga około 40 tys. turystów. Zdjęcia wspólnego toastu są niesamowite (trudno objąć w obiektywie, ale jeszcze bardziej niezwykłe jest samo wino, które w beczkach dojrzewa aż 6 lat i 3 miesiące. W tym czasie część wina wyparowuje, co także tłumaczy wysoką cenę tego trunku, nazywanego „złotem z Jury” i uważanego za jedno z najlepszych wytrawnych białych win na świecie. Zachwyca aromatami orzechów włoskich, laskowych, migdałów oraz egzotycznych przypraw. Święto jest ruchome, to znaczy co roku zmienia lokalizację. W tym roku odbyło się w Lons-le-Saunier (Franche-Comté, 3-4 lutego).

 

Czarne złoto z Tricastin

 

11 lutego w Saint-Paul-Trois-Châteaux (Prowansja) odbywa się Święto Trufli. Można je kupić na targu, a przy okazji przyjrzeć się pokazom poszukiwania trufli przez specjalnie szkolone w tym celu psy. Maison de la Truffe et du Tricastion oferuje też omlety z truflami. Drugą gwiazdą wydarzenia są wina z rejonu Tricastin.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM