Mały kucharz w Twojej kuchni.
Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest Gâteau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie - pisze Pamela Druckerman w książce W Paryżu dzieci nie grymaszą. Poniżej przedstawiamy przepis.
Składniki:
2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g (puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników)
2 jajka
2 kubeczki cukru (lub jeden, zależnie od tego, jak słodkie ciasto lubimy)
1 łyżeczka wanilii
niepełny kubeczek oleju roślinnego
4 kubeczki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie kwaśna śmietana
Nagrzać piekarnik do 200°C. Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną foremkę do pieczenia. Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej. W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo). Można też wsypać 2 kubeczki zamrożonych owoców, kubeczek czekoladowego groszku lub inne ulubione dodatki. Piec przez 35 minut, następnie nakłuć patyczkiem — jeśli ciasto nadal jest wilgotne, piec jeszcze 5 minut. Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku. Zostawić do wystygnięcia. Smakuje wybornie podawane z herbatą i kleksem śmietany.
Propozycja. Dobrym pomysłem na urozmaicenie ciasta jest dodanie owoców, np. moreli, wiśni, czereśni lub śliwek.
Pamela Druckerman, W Paryżu dzieci nie grymaszą. Amerykańska mama odkrywa tajniki francuskiego wychowania, przeł. Małgorzata Kaczarowska, Wydawnictwo Literackie.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013