Gâteau au yaourt (Ciasto jogurtowe)
01 czerwca 2013
Gâteau au yaourt

Mały kucharz w Twojej kuchni.

 

Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest Gâteau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie - pisze Pamela Druckerman w książce W Paryżu dzieci nie grymaszą. Poniżej przedstawiamy przepis.

 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g (puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników)

2 jajka

2 kubeczki cukru (lub jeden, zależnie od tego, jak słodkie ciasto lubimy)

1 łyżeczka wanilii

niepełny kubeczek oleju roślinnego

4 kubeczki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ewentualnie kwaśna śmietana

 

Nagrzać piekarnik do 200°C. Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną foremkę do pieczenia. Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej. W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo). Można też wsypać 2 kubeczki zamrożonych owoców, kubeczek czekoladowego groszku lub inne ulubione dodatki. Piec przez 35 minut, następnie nakłuć patyczkiem — jeśli ciasto nadal jest wilgotne, piec jeszcze 5 minut. Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku. Zostawić do wystygnięcia. Smakuje wybornie podawane z herbatą i kleksem śmietany.

vivelacuisinepl_jogurtowe_600px_883

 

Propozycja. Dobrym pomysłem na urozmaicenie ciasta jest dodanie owoców, np. moreli, wiśni, czereśni lub śliwek.

 

 

Pamela Druckerman, W Paryżu dzieci nie grymaszą. Amerykańska mama odkrywa tajniki francuskiego wychowania, przeł. Małgorzata Kaczarowska, Wydawnictwo Literackie.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM