W alzackim garnku.
W alzackiej wersji burgundzkiego przepisu na coq au vin czerwonego burgunda zastępuje biały riesling. To wino jednoszczepowe, pochodzące z odmiany winogron o tej samej nazwie, uznawanej przez wielu za jedną z najsubtelniejszych na świecie. Suknia rieslinga jest bladożółta, z zielonymi refleksami, które podkreślają jego świeżość. Bukiet zawiera liczne owocowe i kwiatowe aromaty. Nos może więc wyczuć zapach owoców cytrusowych, gruszki, brzoskwini, kwiatu lipy, jasnoty białej. Wyraźne są też aromaty anyżu, kuminu, nasion kopru włoskiego oraz lukrecji, a czasem także, zależnie od rodzaju gleby, na której rośnie winorośl, nuty mineralne: czarny proch, krzemień czy benzynę. W smaku – od samego początku aż po finisz – wino jest intensywnie świeże, na podniebieniu pełne i bogate. Riesling jest bardzo ceniony w alzackiej kuchni, należy do siedmiu głównych gatunków winogron uprawianych w regionie. Podaje się go do dań na bazie wieprzowiny i kapusty kiszonej, drobiu, ryb, owoców morza, a nawet kozich serów. Świetnie pasuje także do tarty cytrynowej.
Składniki
1 kogut o wadze ok. 1,5 kg
150 g boczku
250 g pieczarek
4 szalotki
1 ząbek czosnku
50 g masła
2 liście laurowe
3 gałązki tymianku
750 ml wina
500 ml bulionu z kurczaka
100 ml śmietany
1 łyżka stołowa mąki
sól, pieprz
Koguta kroimy na kawałki, boczek w słupki, pieczarki myjemy i osuszamy. Szalotki obieramy, a ząbek czosnku rozgniatamy. W dużym rondlu na maśle lekko przysmażamy najpierw boczek, pieczarki, ząbek czosnku i szalotki. Wykładamy je na talerz, a w rondlu rumienimy teraz oproszonego mąką koguta, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy liście laurowe i tymianek, boczek, pieczarki, czosnek i szalotki, wlewamy białe wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po upływie tego czasu mięso i pieczarki wyciągamy z naczynia, a sos redukujemy, przepuszczamy przez sito i zaciągamy śmietaną. Podajemy z alzackim makaronem spaetzle.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013